Az új médiatörvény hatályba lépésével módosultak a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések. A korábbi klasszifikációs rendszerhez képest az új törvény idén január elsejével bevezetett egy új korhatári kategóriát – az ún. „hat éven aluli nézők számára nem ajánlott” besorolást. A Médiatanács ajánlást dolgoz ki a kiskorúak védelmét szolgáló korhatár-besorolási rendszerre, amely kapcsán civil és szakmai szervezetekkel egyeztetett.

A törvény a korhatár-kategóriák rendszerével is igyekszik biztosítani, hogy a megfelelő időben a megfelelő tartalom legyen elérhető az adott korosztály számára. A korhatár-besorolások emellett a szülők számára is lényeges támpontot jelentenek gyermekeik tévézési szokásainak kialakításában, és az életkor szempontjából kritikus tartalmak hatékony kiszűrésében.

Az új korhatár-kategória célja, hogy megóvja a fiatalabb, érzékenyebb korosztályt a félelemkeltő és erőszakos médiatartalmaktól. Az ilyen tartalmakat a médiaszolgáltató köteles a II. kategóriába sorolni és azt feltüntetni a képernyőn. Az új kategória bevezetésére azért volt szükség, mert a 12 éven aluliak fejlődés-lélektani szempontból nem alkotnak homogén korosztályt, és ezt a tényt a korábbi klasszifikációs rendszer „tizenkettes karikája” nem vette figyelembe.

A Médiatanács külső szakértők bevonásával megkezdte a klasszifikációs ajánlás-tervezet kidolgozását, amelyben a hatályos korhatár-besorolási rendszer új elemeként megjelenő „6-os korhatár-kategória” is helyet kap.

A tanács döntött arról is, hogy a civil szférát is bevonja az előkészítésbe. A Médiatanács két tagja, dr. Vass Ágnes és dr. Kollarik Tamás a mai napon a családokkal, oktatással, gyermekvédelemmel, „gyermekmédiával”, rajzfilmkészítéssel foglalkozó szervezetek szakembereivel tanácskozott. Az egyeztetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az új korhatársáv bevezetése szükséges lépés volt, ugyanakkor hangsúlyozták a szülők és az iskola felelősségét, illetve arra is felhívták a figyelmet, hogy nagyobb támogatást kell biztosítani a gyermekeknek szóló hazai tartalmak előállítóinak.