Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a tegnapi napon meghallgatta a Fővárosi Bíróság és a Vas Megyei Bíróság elnöki, valamint a Veszprém Megyei Bíróság elnökhelyettesi posztjára pályázókat.

A meghallgatás lefolytatására Dr. Baka András egy tanácsadó bizottságot kért fel. A meghallgatás eredményeképpen az OIT elnöke úgy döntött, hogy a már benyújtott vezetői pályázatokat nem bírálja el.

Ennek oka, hogy bármennyire sürgős és indokolt lenne a Fővárosi és a Vas megyei bíróság elnöki, illetve a Veszprém megyei bíróság elnökhelyettesi posztjának betöltése, az OIT elnöke tiszteletben tartja a jogalkotónak az igazgatási vezetők kinevezési moratóriumára vonatkozó törvényjavaslatban megnyilvánuló politikai szándékát.

A meghallgatás rávilágított arra, hogy az érintett bíróságok rendkívül súlyos helyzetben vannak. Az OIT elnöke törvényi felhatalmazása alapján, az érintett bíróságok számára, az átmeneti helyzetben időszerűségi mutatóik és szervezeti problémáik enyhítésére ajánlásokat fogalmaz meg.