Aktuális kamarai ügyekről és a Semmelweis Terv részleteiről egyeztetett szerdán az egészségügyi vezetés a szakmai kamarák képviselőivel.

A felek a sarkalatos pontokban egyetértettek, a következő találkozóra júlisban kerülhet sor.

Aktuális kamarai ügyekről, ezek között is a kötelező kamarai tagsággal kapcsolatos folyó ügyekről tájékoztatták az egészségügyért felelős államtitkárt a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, valamint a Magyar Gyógyszerész Kamara képviselői.

Az egészségügyi szakmai kamarák vezetői kivétel nélkül arról biztosították Szócska Miklóst, hogy a korábbitól eltérő törvénybe foglalt változások teljesíthetők. Mindhárom szervezet szeptember végéig lebonyolítja az új alapszabály, illetve az egységes etikai kódexre vonatkozó szavazásokat, majd legkésőbb decemberben pedig megtartja az országos tisztújító küldöttgyűlést is.

Éger István tájékoztatása szerint a kötelező tagság bevezetését követően becsléseik szerint körülbelül 8500 új belépő lesz, ezzel a Magyar Orvosi Kamara tagsága 38 és fél ezerre duzzad majd.

A Gyógyszerész Kamara alelnöke elmondta, amellett, hogy a gyógyszertár-tulajdonosok nem egységesek a kötelező tagság bevezetését illetően, a gyógyszerész-szakma teljes mellszélességgel támogatja azt. Mint ismertette, jelen pillanatban 7450 taggal számolnak, mely több, mint amire előzetesen számítottak.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara vezetője hangsúlyozta, határidőre 83970 tagjuk lépett a rendszerbe.

Szócska Miklós a megbeszélésen tisztázta a korábban a belépéshez szükséges regisztrációs díj fizetésével kapcsolatos félreértéseket. Mint emlékeztetett, elszigetelten ugyan, de előfordult, hogy egy-egy belépni szándékozót – e díj meg nem fizetése miatt – nem vettek fel a rendszerbe. Ez azért történhetett, mert a vonatkozó jogszabályok ellentmondásosak voltak ezzel kapcsolatban, július elsejétől azonban várhatóan hatályba lép az a törvénymódosítás, mely rögzíti, hogy a belépésnek nem feltétele a díjfizetés.

Ugyancsak egyetértés volt a kamarák és az egészségügyi vezetők között a Semmelweis Terv alapvetéseiben. A találkozón az államtitkár sorra vette a koncepció sarkpontjait, majd leszögezte: a Kormány mostanra minden olyan döntést meghozott, mely annak végrehajtásához szükséges.

Hangsúlyozta, a terv intézkedéseiből származó mindenfajta bevételt – akár hatékonyságnövelő, akár esetleges ingatlan-értékesítésből származik – visszaforgatják a rendszerbe. A dolgozók béremelésére fogjuk felhasználni ezeket az összegeket – fogalmazott.

Aláhúzta azt is, hogy a jövőben EU-s forrásokat kizárólag a rendszerstruktúrát figyelembe véve lehet elkölteni, eddig ugyanis jellemző volt az olyan fejlesztés, amely nem tudott szervesen illeszkedni, így pedig hatékony lenni az adott rendszeren belül.

A tervről való egyeztetések júliusban folytatódnak.