Megkezdődött annak a nyíregyházi férfinak a büntetőpere hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon, aki a gyanú szerint tavaly megpróbálta megvesztegetni az őt igazoltató rendőrjárőrt.

A 29 éves N. Tivadart kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével vádolja az ügyészség. Az ismertetett vádirat szerint a férfi tavaly április 17-én három barátjával az egyik nyíregyházi hotelben szórakozott és italozott, majd a hajnali órákban hazaindultak Ibrány felé.
A vádlott tulajdonában lévő autót a férfi – egyébként ittas – barátja vezette, útközben azonban igazoltatta őket a rendőrjárőr. A sofőrrel szondát fújattak, s mivel az elszíneződött, a férfit vérvételre akarták előállítani. Az egyik járőr ezután N. Tivadart is kérdőre vonta a volán átengedése miatt, ő erre így reagált: “hanyagoljuk, mondd meg, mennyit fizessek”. A rendőr közölte, hogy feljelentést tesz ellene.
A férfi a bíróság előtt tagadta bűnösségét, állítása szerint vesztegetésre utaló kijelentést nem tett. Mind elmondta, már az igazoltatatás elején sejtette, mivel akarják majd megvádolni. Vallomásában kitért arra is, hogy a rendőr kiabált vele, amikor nem válaszolt semmit arra a kérdésre, hogy hol és mennyit ittak a barátaival. Közlése szerint a rendőr megfenyegette, hogy “megfekteti”, valamint “felnyomja” őt vesztegetésért.
N. Tivadar a bíróság előtt elismerte, hogy az éjszaka folyamán ivott két sört, vezetni azonban nem akart, inkább átengedte a volánt annak, akit a barátai közül legjózanabbnak vélt. A férfi vallomásában sérelmezte a rendőri intézkedést, mivel szerinte az nem volt szakszerű.
A per tanúk meghallgatásával folytatódik a megyei bíróságon.