A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a médiaszolgáltatóktól beérkezett jelentések alapján az első félév végén megvizsgálta a műsorszerkezeti követelmények tavalyi teljesítését.

2010-ben az egyes médiaszolgáltatók műsorkvóta-kötelezettségeit a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (Rttv.) 7. §-a határozta meg. Eszerint a televíziós műsorszolgáltatók az évi teljes műsoridejük több mint felében európai művet, több mint egyharmadában eredetileg magyar nyelven készített művet kell, hogy sugározzanak. Az is törvényi előírás, hogy a leadott európai művek legalább tíz százalékát, illetve az eredetileg magyar nyelven készített művek legalább hét százalékát tőlük független gyártó készítse. Mindezek mellett a műsorkészítésre szánt forrás legalább tizenkét százalékát szintén független gyártó által készített műsorszámok előállítására kell fordítaniuk.

A műsorszerkezeti követelmények tavalyi teljesítését a Médiatanács a 2010. december 31-ig hatályos Rttv. vonatkozó előírásaiban foglaltak szerint vizsgálta. Mivel a médiaszolgáltatóknak a kvótakötelezettség teljesítéséről éves szinten kell beszámolniuk, így a hivatal csak a teljes évben működő társaságokat ellenőrizte. A vizsgálat megállapította, hogy a műsorkvóta teljesítésére úgynevezett mentesítési megállapodással rendelkező műsorszolgáltatók közül négy televízió (Origo Zrt.-Life Network és Ozone Network, Sanoma Digital Media Zrt.-4-es csatorna, Spektrum TV Zrt.-Spektrum TV) nem teljesítette a vállalt csökkentett kötelezettségeket, esetükben a hivatal közigazgatási eljárást kezdeményezett.

A műsorszerkezeti követelmények alapesetben ugyan minden műsorszolgáltatóra vonatkoznak, de kérelem esetén a jogszabály által meghatározott kvótákat a médiatanáccsal kötött hatósági szerződésben, vagyis a mentesítési megállapodásban rögzítettek szerint fokozatosan is elérhetik.

A műsorszerkezeti követelmények teljesítése alól semmilyen mentességgel nem rendelkező műsorszolgáltatók közül a Magyar Televízió Zrt.-m1 csatorna halmozott fel elmaradást. A magyar, független gyártású művekre előírt kvótára vonatkozóan az előírt hét százalékos műsoridő-arányt nem teljesítette. A társaság ellen ezért szintén közigazgatási eljárás indult.