A gyermekotthonban neveltek intézményen kívüli tartózkodásának pontos rendjét, a gondozási hely meghatározásának egyértelműbb részletszabályait, valamint a nevelők továbbképzését sürgeti az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a budapesti Cseppkő utcai gyermekotthonban tapasztaltakról kiadott jelentésében.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében emlékeztetett, hogy Szabó Máté ombudsman nem először rendelt el vizsgálatot a Cseppkő utcai otthonban; legutóbb egy pedofíliagyanúba keveredett nevelőről szóló sajtóhírek nyomán.

Utóbbi üggyel kapcsolatban – amelyben büntetőeljárás is folyik – kifejtik: a hírek arról szóltak, hogy egy nevelő engedély nélkül rendszeresen hazavitte a gondozására bízott két kislányt, és zaklatta őket. A hivatalból elrendelt ombudsmani vizsgálat megállapította, hogy a gyermekotthont – a nagy létszám miatt – három szakmai egységre bontották, és minden egyes egység vezetője egyszersmind az ott gondozott gyermekek gyámja is, aki például engedélyezheti, hogy a neveltek látogatásra elhagyják az intézményt.

Az említett két kislány nevelőjét – és vele a gyermekeket is – az eredeti egységből egy másikba helyezték át, a gyám személye azonban ezzel együtt nem változott meg, mert az otthon vezetése úgy értékelte a jogi körülményeket, hogy a szakmai egységek közötti áthelyezés nem minősül gondozási helyváltásnak. Ezzel ellentétes az ombudsman véleménye, aki szerint a három szakmai egység valójában három gyermekotthonként működik, és így gyámot kellett volna váltani. A személy változatlansága miatt az eredeti szakmai egység vezetője csak közvetett módon láthatta el a másik egységbe áthelyezett gyermekek gyámi feladatait, ami megkönnyítette, hogy a nevelő engedély nélkül hazavigye a kislányokat – olvasható a közleményben.

Az országgyűlés biztosnak – mint folytatták – az is feltűnt, hogy nem működött megfelelően a gyermekvédelmi jelzőrendszer, és sérült a gyermekek gondoskodáshoz, valamint védelemhez való joga.

Szabó Máté szerint problémás az is, ahogyan megszűnt a meggyanúsított nevelő munkaviszonya, az intézmény igazgatója ugyanis közös megegyezéssel vált meg tőle, és megszüntette az ellene indított fegyelmi eljárást, miközben már folyt a büntetőeljárás.

Mindezek alapján az ombudsman a gondozási helyváltás fogalmának egyértelmű meghatározását kérte a nemzetierőforrás-minisztertől. A gyermekotthon vezetőjét pedig felkérte, hogy haladéktalanul biztosítson pszichiáteri és pszichológusi segítséget a két kisgyermeknek, részletesen szabályozza a gyermekek intézményen kívüli tartózkodásának rendjét, és gondoskodjon arról, hogy az otthon dolgozói kapjanak továbbképzést.

Az ombudsman legutóbb áprilisban tájékoztatott a Cseppkő utcai gyermekotthon ügyében, közölve, hogy álláspontja szerint továbbra is sérülnek a gyermekek jogai az intézményben, ahol a szakemberek durva verbális agressziót tapasztaltak, s felvetődött a gyermekek fizikai bántalmazásának gyanúja is.

Az Index február elején számolt be arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat két haláleset és egy pedofíliagyanús ügy miatt mindenre kiterjedő, általános szakmai vizsgálatot indított a budapesti Cseppkő utcai gyermekotthonban, és a rendőrség is nyomoz.