Szűk három hónap alatt mintegy 85 ezer javaslatot és véleményt kapott az Európai Bizottság a dohánytermékek forgalmazásáról szóló irányelv módosítására – közölte a testület.

Brüsszel szerint a nyilvános konzultáció során főként a károsanyag-tartalom, a csomagolás, a figyelemfelkeltő piktogramok és az árusítási tilalmak kapcsán érkeztek ötletek.

Minden várakozáson felüli, mintegy 85 ezer vélemény és javaslat érkezett az Európai Bizottsághoz a dohánytermékek forgalmazásáról szóló EU-irányelv módosítása kapcsán. Brüsszel 2010 szeptembere és decembere között fogadta az állampolgárok és a szervezetek hozzászólását és iránymutatását, amelyben szerette volna felmérni, hogy az uniós tagországok milyen irányba szeretnék „vinni” az európai dohányszabályozást.

A testület elsősorban arra volt kíváncsi, hogy milyen javaslataik vannak az állampolgároknak, a kormányoknak és a civil szervezeteknek a dohánytermékeken feltüntetendő egészségügyi felhívások, a csomagolás, a cigaretták és szivarok károsanyag-tartalma és az eladási korlátozások megváltoztatására.

Hét hónapos elemzés után az Európai Bizottság mindössze összegző megállapításokra jutott a szerdán bemutatott jelentésében, bár hangsúlyozza, hogy a sok válasz ellenére (vagy éppen pont emiatt) egyelőre komoly és egyértelmű következtetéseket egyelőre nem lehet levonni a dokumentumból. Sőt, egyelőre nehezen látni, hogy a javaslatok széles skálája miatt mekkora segítséget jelent a Bizottságnak a nyilvános konzultáció.

Az egészségügyi kockázatok képi ábrázolásával kapcsolatban a pro érvek szerint fontos a minél hangsúlyosabb felhívás, mert ez csökkentheti a dohányreklámok hatékonyságát. Az ellenzők viszont úgy vélik, a dohányzás veszélyeire figyelmeztető újabb, és az eddigieknél nagyobb jelzések nem szorítanák vissza jelentősen a dohányzók számát, ahogyan a nagy feliratok sem tették.

Az egyszerűbb és egységesebb csomagolást sürgetőknek pedig azt üzenték az ellenzők, hogy mindez a hamisítást és az illegális kereskedelmet növelné.

Válaszadók ezrei szeretnék, ha a dohánygyártók nem gyárthatnának különböző gyümölcsös, mentolos és egyéb ízesített cigarettát, így ugyanis szerintük nem terjedne a dohányzás ilyen mértékben a fiatalok körében. A kontra érvek felvetik, hogy ennek nem lenne érdemi hatása a dohányzás terjedésére, ellenben diszkriminatív lenne a gyártók között.

Ugyancsak több ezren javasolták, hogy a jövőben ne lehessen cigarettát és szivart vásárolni az interneten és különböző automatákból. Az emellett érvelők úgy látják, ezzel jelentősen csökkenne a dohánytermékek reklámfelülete. Az ellenzők szerint viszont ezzel jelentősen csökkennének a fogyasztók jogai, ráadásul „semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a piaci korlátozásoknak valóban lennének ilyen hatásai” – olvasható a jelentésben.

A Bizottság szerint évente 650 ezer európai haláleset köthető közvetlenül a dohányzáshoz, amelyet a „legelterjedtebb elkerülhető halálnak” nevez a testület. A 85 ezer beérkezett véleményt hasznos támpontnak tartja az EU a majdani jogszabály-módosításhoz, amelynek a konkrét javaslatával várhatóan jövőre mutatja be az Európai Bizottság.