A belügyminiszter beiktatása előtt a parlamenti bizottsági meghallgatásai során jelezte, hogy az első időszakban a felderítés hatékonyabbá válása következtében a bűncselekmények statisztikai mutatói is emelkedni fognak.

Az elkövetett bűncselekmények számai azt a tavaly megkezdett munkát tükrözik, amelynek eredményeképpen mára jóval hatékonyabban és eredményesebben tud fellépni a rendőrség, mint a kormányváltás előtt.

Tavaly óta számba kell venni az adott esethez kapcsolódó járulékos bűntetteket is, amelyek esetében újabb és újabb eljárásokat szükséges indítani. Ezek az alaposabb és körültekintőbb felderítést szolgáló lépések a statisztikákban is megjelennek.

A kormányzati szándékot és eltökéltséget mi sem példázza jobban, mint hogy az állampolgárok biztonságának erősítése érdekében az év folyamán 2142 új rendőr kezdte meg szolgálatát az ország területén.

A rendőrség hozzáállásának változása következtében az emberek nagyobb bizalommal fordulnak a rend őreihez. Jóval több feljelentés érkezett az elmúlt évben, mivel az emberek mára bíznak abban, hogy az ellenük elkövetett bűncselekmény kivizsgálásra kerül, és annak következményei lesznek az elkövetőre nézve. Jelentősen javult a felderítési mutató, sokkal több elkövetett bűncselekmény ügyében indult nyomozás.

A jogszabályi szigorítások következtében jóval nagyobb számban kerülnek rendőrségi eljárás alá olyan bűnelkövetők, akik a korábbi liberális szabályozás értelmében nem minősültek annak, mivel elkövetett lopásuk értéke nem érte el a 20 ezer forintot.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a szigorúbb eljárások következtében mára több mint ezer emberrel többen vannak a hazai börtönökben. Az elhelyezésük érdekében két börtönt újra nyitottunk.

Igenis rendet teremtünk, mert nem hagyjuk a bűnözőket az utcán, aki mások testi épségére, vagyonára tőr az mára jelentősen szigorúbb jogszabályokkal felvértezett, határozottabb fellépésű rendőrséggel találja magát szembe.