Tavaly az ellopott kerékpárok száma 14 százalékkal, míg azok értéke 20 százalékkal emelkedett az ORFK adatai szerint – e károk mérsékelhetők biztosítással, az AEGONDirekt.hu a magyarországi társaságok közül elsőként lépett piacra ilyen termékkel.

Amíg 2010-ben 9181 kerékpárt loptak el az országban, addig tavaly már 10 508 volt a számuk. Az okozott kár 2010-ben 450 millió, a múlt évben pedig 540 millió forint volt. Idén az első fél évben 4.470 darab volt az ellopott tekerős járművek száma, a kár pedig 203 millió forintot tett ki, de ennek a bűncselekménynek ősszel van igazán szezonja.

Az AEGONDirekt.hu közölte, hogy a néhány ezer forinttól induló biztosítási díjat aszerint növeli, hogy milyen értékű a kerékpár. Önrészt nem alkalmaz, viszont limitálja a térítést. A biztosításban nem szerepel a kerékpáros felelősségbiztosítása – ilyen legfeljebb a lakásbiztosítások részeként fordulhat elő – pedig a kerékpárosok nem kevés balesetet okoznak évente.

A KSH kimutatása szerint – 10 évre visszamenőleg – évi 1700-2000 baleset okozói a kerékpárosok. Összehasonlításképpen: a motorkerékpárosok negyed annyi, a személygépkocsik pedig ötször annyi balesetet okoznak, mint a kerékpárosok. A kerékpárosok okozta balesetek száma nagyjából megegyezik a teherjárművek által okozottakkal.