A Klubrádió szerint újabb vesztes per előtt áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa legújabb határozata nyomán, amelyben ismét kizárta a 95,3 MHz-es frekvencia pályázatán indulókat, eredménytelenné nyilvánítva az eljárást.

A rádió csütörtökön azt közölte az MTI-vel: a hatóság annak ellenére zárta ki az indulókat az általuk jelenleg használt frekvencia pályázatából, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, a pályázat eredményes volt.

Közleményük szerint a médiatanács ugyancsak figyelmen kívül hagyta az ítélőtábla végzését, “amely szerint a hatóság eljárása jogellenes”. A csatorna azt is közölte: a bíróság ítélete alapján mindössze arra van joga a médiatanácsnak, hogy az Autórádió törlésének megfelelően hirdessen győztest az eredményes pályázatban.

“Immáron bebizonyosodott, a hatóságnak egyetlen rögeszmés célja van: a Klubrádió működésének felszámolása” – olvasható a Klubrádió közleményében, amely szerint a hatóság “immár rendszerszerűen” jogellenesen működik.

Az NMHH Szóvivői irodája csütörtökön azt közölte az MTI-vel: “a Budapest 95,3 MHz-es pályázat újbóli napirendre vételére azért volt szükség, mert a bíróság arra kötelezte a médiatanácsot, hogy határozatban mondja ki a Klubrádió kizárását, miként ugyanebben a határozatban szükséges rögzíteni az erre a frekvenciára érkezett többi pályázat alaki érvénytelenségét is” – olvasható a kommünikében.

A Klubrádió jogosultsága a 95,3 MHz-es frekvencián tavaly februárban járt le, a csatorna, azóta tízszer meghosszabbított, 60 napos engedélyekkel sugároz a hullámhosszon. A hatóság tavaly júliusban írta ki a pályázatot a budapesti körzeti kereskedelmi frekvenciára, az eljárás végén, decemberben az Autórádiót hirdette nyertesnek. A Klubrádió a döntést megtámadta a bíróságon, amely idén kimondta: alaki okok miatt érvénytelen az Autórádió pályázata, ezért a győztes tekintetében megsemmisítette a hatóság pályázatot lezáró határozatát, és új eljárásra kötelezte a médiatanácsot.

Később a bíróság alaki kifogásait figyelembe véve a médiatanács az úgynevezett Klub-szabály alapján összesen 19 frekvenciapályázat 35 médiavállalkozás vonatkozásában hozott hasonló döntést, köztük a 95,3 MHz-re érkezőket is. A Klubrádió ezt a döntést is megfellebbezte, a bíróság pedig kimondta: a médiatanács végzésben nem, csupán határozatban dönthet ilyen kérdésben. A testület szerdán határozatba foglalta a pályázatok alaki érvénytelenségét.

Kiricsi Karola, a hatóság szóvivője korábban azt mondta: a 35 médiavállalkozás jelentkezésének érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban eddig mindössze öt rádió élt jogorvoslattal. A vállalkozások vitás ügyeiben eddig két alkalommal hozott ítéletet a bíróság, “a Fővárosi Ítélőtábla a két eddig elbírált esetben a a médiatanácsnak adott igazat” – fogalmazott a szóvivő.