A jogintézmények csakis az eljárási szabályok megkövetelésével és betartásával működhetnek alkotmányosan – emlékeztetett Szabó Máté ombudsman egy települési önkormányzat polgármesterének szóban meghozott döntése kapcsán. Sérti a jogbiztonságot, veszélyezteti a közérdek szolgálatát, a nemzeti vagyon Alaptörvényben rögzített funkcióinak érvényesülését, ha nincs az önkormányzati vagyon használatát rendező, a hatályos jognak megfelelő szabályozás – figyelmeztetett az alapvető jogok biztosa.

A házait borító festményekről freskófalunak is emlegetett Bódvalenkén a polgármester nem járult hozzá, hogy a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, főleg roma származású gyermekek fejlesztésére létrejött Lenkei Tanoda az önkormányzat kihasználatlan kultúrtermében tartsa a foglalkozásait, pedig egy vállalkozó is felajánlotta, hogy bevezetteti a vizet az épületbe és kialakít egy modern vizesblokkot. Az ombudsman vizsgálata azt állapította meg, hogy a helyiség használatát a polgármester szóban tiltotta meg és arra hivatkozott, hogy a Tanoda fiataljai korábban megrongálták a kultúrtermet. Felajánlott ugyan egy helyiséget az önkormányzat egy másik ingatlanában, ám ezt meg a Tanoda nem fogadta el.

A helyiséghasználat döntéséről a polgármester azt mondta, hogy nincs szabályzat az önkormányzati vagyon használatáról, és az egyszemélyi, szóban meghozott döntés megfelel a helyi gyakorlatnak. Az alapjogi biztos ugyanakkor a Borosd-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól azt a tájékoztatást kapta, hogy van helyi rendelet az önkormányzati vagyon feletti rendelkezés jogáról. Azaz: az önkormányzat nem tudott a saját rendeletének a létezéséről – derül ki az ombudsman jelentéséből.

Alapvető jogot érintő visszásságot – bár a gyanúja felmerült – ombudsman nem állapított meg, mert a polgármester felajánlott egy másik helyiséget a kultúrterem helyett. Ugyanakkor viszont a biztos a szóbeli döntéshozatallal kapcsolatosan emlékeztetett rá, hogy a jogintézmények csakis az eljárási szabályok megkövetelésével és betartásával működhetnek alkotmányosan. A létező, de helyben nem ismert rendeletről pedig megállapította, hogy az nem felel meg az Alaptörvény előírásai szerinti, törvényben megfogalmazott hatályos szabályozásnak. Az alapvető jogok biztosa minderre felhívta a bódvalenkei önkormányzat és a megyei kormányhivatal figyelmét.

A jelentés a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201204300.rtf oldalon olvasható.