Az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek közvetlen támogatása érdekében a mai napon ideiglenes területi irodát nyitott a záhonyi vasútállomáson az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézményének munkatársai az ügyintézésben, jogi tanácsadásban segítik a hozzájuk fordulókat, egyúttal a humanitárius segítségnyújtásban is közreműködnek.

“Az Ukrajnában jelenleg folyó háborús események traumatikusak és megrázóak minden jóérzésű ember számára Európában és az egész világon. Mindez azonban nem szülhet tehetetlenséget: elkötelezettnek kell lennünk most is az emberi jogok védelme iránt. Aktív szolidaritást kell vállalnunk, egyénileg és közösségként is segítenünk és támogatnunk kell a háború minden áldozatát, a menekülő embereket” – hívta fel a figyelmet Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

Immár 100 ezer fölé emelkedett azoknak az embereknek a száma, akik Ukrajnából, a háború elől menekültek Magyarországra.

Az ombudsman kiemelten fontosnak tartja, hogy ezekben a rendkívüli időkben is személyesen kísérje figyelemmel az aktuális helyzetet, és  hivatala minél több embernek közvetlen jogi és humanitárius segítséget is nyújtson. Ennek érdekében nyitja most meg ideiglenes területi irodáját a záhonyi vasútállomáson az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézménye.

Egyúttal immár elérhető az AJBH honlapján az a menüpont is, ahol – a hivatal közösségi oldala mellett – magyar, ukrán és angol nyelven további, rendszeresen frissülő menedékjogi információkkal biztosítják a háború elől Ukrajnából hazánkba érkezők tájékozódását.

A Hivatal munkatársai például az ügyintézésben, jogi tanácsadásban, a menekültek számára legfontosabb információk átadásával segítik személyesen a hozzájuk fordulókat, valamint tájékoztatást nyújtanak az alapvető jogokat érintő panasz kezdeményezésének a lehetőségéről, és a humanitárius segítségnyújtásban is közreműködnek.

Az ideiglenes ombudsmani területi iroda megnyitását követően Kozma Ákos és kollégái átadták karitatív szervezetek részére azokat az adományokat, amelyeket az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala dolgozói ajánlottak fel az Ukrajnából, a háború elől menekülők megsegítésére.