Nehezen lesz érvényesíthető Ukrajnában a kettős állampolgárság eltitkolásának bírságolása, amelyről a napokban fogadott el törvénymódosítást az ukrán parlament – állítják kárpátaljai jogi szakértők.

Az ukrán állampolgársági törvény módosítását még alá sem írta Viktor Janukovics elnök, ám a kettős állampolgárok bírságolását lehetővé tévő új jogszabállyal kapcsolatban máris több olyan kérdés merült fel, amelyre maga a jogszabály nem ad egyértelmű választ. Tisztázatlan például, hogy a törvénymódosítás vonatkozik-e azokra az ukrán állampolgárokra, akik a módosítások hatályba lépésének pillanatáig vették fel a külföldi állampolgárságot – írta pénteken a Csasz Zakarpattya kárpátaljai hírportál.

Jaroszlav Lazur professzor, a jogtudományok doktora a híroldalnak nyilatkozva kifejtette: „az ukrán törvények, beleértve az állampolgársági törvény 2012. október 2-án elfogadott módosításait, nem tiltják a kettős állampolgárságot”. Hozzátette: „a törvényekben rögzített – és a kettős állampolgárság intézményének ellenfelei által gyakran idézett – „egyetlen (egységes) állampolgárság” elve azt jelenti, hogy Ukrajnában nem létesíthetnek külön állampolgárságot az egyes területi-közigazgatási egységek, továbbá hogy a külföldi állampolgársággal is rendelkező ukrán állampolgár az Ukrajnához fűződő jogviszonyában kizárólag ukrán állampolgárnak minősül.” Ugyanakkor a külföldi állampolgárság önkéntes felvétele alapot szolgáltathat az ukrán állampolgárság elvesztéséhez – jegyezte meg a szakértő.

Lazur úgy vélte, a kettős állampolgárságot tiltó politika a globalizálódó világban, az európai integrációs folyamatok közepette aligha járhat pozitív eredménnyel. Szerinte a mostani törvénymódosítás célja annak biztosítása, hogy kettős állampolgárok ne tölthessenek be állami tisztségeket. Egyébként is – mutatott rá – gyakorlatilag lehetetlen rábizonyítani valakire, hogy kettős állampolgár, ha önként nem vallja be, mert a külföldi államok ilyen jellegű személyes adatokat nem adnak ki, ha csak nem körözött bűnözőről van szó.

Alen Panov volt diplomata, az Ungvári Nemzeti Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének tanára a hírportálnak elmondta: az állampolgársági törvény módosítása egy lépés abba az irányba, hogy az ukrán állam szűkítse a lehetséges kettős állampolgárok körét. Úgy vélte, a törvénymódosítás nem tiltja a kettős állampolgárságot, mindazonáltal megszilárdítja az egyetlen állampolgárság elvét. Hangsúlyozta, hogy azért sem híve a kettős állampolgárság intézményének, mivel tudja, jelenleg is vannak kettős állampolgárok állami tisztségekben. Az ilyen hivatalnokok függő viszonyba kerülhetnek attól a külföldi országtól, amelynek az állampolgárságával rendelkeznek – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy helyesli az új jogszabálynak azt a rendelkezését, amely szerint el kell bocsátani az állásukból azokat a rendőröket, ügyészeket és állambiztonsági tisztségviselőket, akik az ukrán mellett más állampolgársággal is rendelkeznek.