Az ukrán Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság két hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a különleges hírközlési és információvédelmi állami szolgálat (Goszszpecszvjaz) volt vezetőjét, Jurij Scsigolt – számolt be az Ukrainszka Pravda helyi lap a korrupcióellenes különleges ügyészség (SZAP) sajtószolgálatára hivatkozva.

Jurij Scsigolnak lehetősége van arra, hogy óvadékot tegyen le, amelynek összege 25 millió hrivnya (250 millió forint). Az óvadék mértékével kapcsolatban az ügyészek azzal érveltek, hogy Scsigol jövedelme az elmúlt években 4,5 millió hrivnyát (45 millió forint) tett ki. Ezen kívül a házkutatás során a Goszszpecszvjaz korábbi vezetőjénél 82 ezer euró (31,16 millió forint) és 72 ezer dollár (25,2 millió forint) készpénzt is találtak.

A Scsigolnál tartott házkutatás során találtak még egy kriptopénztárcát, amelynek számláján 1,5 millió dollár (525 millió forint) volt – közölte Igor Tkacs, a SZAP ügyésze. Tájékoztatása szerint Scsigol emellett 1 201 285 darab Tether USDT kriptopénzzel rendelkezik, ami 1 201 928 dollárnak (mintegy 420, 6 millió forintnak) felel meg, valamint 6,9 bitcoinnal (92,75 millió forint).

A vizsgálat feltárta, hogy

2020-2022 folyamán egy (meg nem nevezett) vállalatcsoport tulajdonosa a Goszszpecszvjaz vezetőségével összejátszva kidolgozott egy olyan rendszert, amelynek célja a berendezések és szoftverek beszerzésére elkülönített költségvetési források elsikkasztása volt.

A Goszszpecszvjaz vezetőjét hétfőn mentették fel tisztségéből helyettesével, Viktor Zsorával együtt. Utóbbi a digitális fejlesztésért, a digitális átalakulásért és a digitalizációért felelt a hivatalban.

A Goszszpecszvjaz reagált a hivatal vezetőjét ért gyanúsításra, és közölte, hogy 2020 óta minden beszerzést a törvényeknek megfelelően hajtottak végre. A szervezet egyben az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartására szólított fel.