Házkutatást kezdett az orosz szövetségi nyomozóhatóság csütörtökön a védelmi minisztérium ingatlankezelő hivatala, az Oboronszervisz moszkvai irodáiban egy több milliárd rubeles korrupciós ügy miatt – közölte a hatóság szóvivője.

A védelmi minisztérium központi épületében lévő irodákban reggel óta kutatnak a Szövetségi Nyomozó Bizottság katonai részlegének munkatársai. Közben bejelentették, hogy egyszerre öt büntető eljárást indítottak az Oboronszervisz által kezelt ingatlanokkal, földterületekkel és tulajdoni részesedésekkel kapcsolatban elkövetett visszaélések miatt.

Vlagyimir Markin, a szövetségi nyomozóhivatal szóvivője azt mondta, hogy az Oboronszervisz tisztségviselői kiválasztották a tárca legértékesebb ingatlanjait, amelyekbe a költségvetésből nagy összegeket fektettek be, majd az értéküknél lényegesen olcsóbban eladták azokat a hivatalukkal kapcsolatban álló vállalkozásoknak.

Az elsődleges értékelések szerint a csalás elkövetői nyolc ingatlan törvénytelen eladásával több mint hárommilliárd rubel (körülbelül 21 milliárd forint) kárt okoztak a védelmi minisztériumnak – mondta a szóvivő.

A házkutatás hírére Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter is a helyszínre sietett, de sem ő, sem a tárca más képviselői nem nyilatkoztak az ügyben.

Az Oboronszerviszhez kilenc katonai vállalat tartozik. 2011-ig Szergyukov – aki 2007 óta irányítja a védelmi tárcát – állt az igazgató tanács élén.