Idén októberben 3103 cég megszűnését tették közzé a cégbírságok; ilyen sok cég utoljára 2010 nyarán szűnt meg egy hónap alatt – tájékoztatott az Opten céginformációs szolgáltató szerdán.

A cégtörvény március eleje óta hatályos módosításai megszüntették a kényszer-végelszámolás intézményét, az eljárást a kényszertörlések váltották fel. Ez csökkenti a végelszámolások számát. Az Opten közleménye szerint ezért nem lehet pozitív következtetéseket levonni abból, hogy a fél évvel ezelőtti havi 3-4 ezer végelszámoláshoz képest októberben csak 1300 céggel szemben indult ilyen eljárás.

A kényszer-végelszámolások megszűnése miatt csökken a felszámolások száma is. Az új eljárásforma, a kényszertörlés ugyanis csak akkor fordulhat át felszámolásba, ha a cég vagyona fedezi a felszámolás költségét. Ez a feltétel azonban nagyon sok megszűnő cég esetében nem teljesül.

Októberben 1734 céggel szemben indult felszámolás, ami a második legalacsonyabb érték az elmúlt 12 hónapban, ám ez az adat is részben a cégtörvény változásának következménye. Emellett a felszámolások száma még mindig a duplája a válság előtti havi adatoknak – magyarázta az Opten.

A céginformációs szolgáltató felhívta a figyelmet arra is: a cégalapítások száma a jelek szerint tartósan visszaesik. Tavaly átlagosan 4000 új céget jegyeztek be havonta Magyarországon, az elmúlt fél évben viszont csak 2400-at. A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját, aki szerint a gazdaság stagnálása és a cégalapításoknál bevezetett szigorítások összességében hozzájárulhatnak a cégvilág tisztulásához is.