A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint a dohányboltpályázatok elbírálásáról készített emlékeztető tartalma közérdekű adat, a dokumentum minden eleme bárki számára megismerhető, így a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. köteles teljesíteni az adatigényléseket.

Péterfalvi Attila ezt a K-Monitor Közhasznú Egyesület megkeresésére közölte. Az állásfoglalás a hatóság honlapján pénteken jelent meg.

Az állásfoglalás szerint az információszabadságról szóló törvény kedden elfogadott módosítása – amelyet az ellenzék arra hivatkozva bírált, hogy ellehetetleníti a dohányboltpályázatok megismerését – nem érinti a trafikpályázatok megítélését, mivel a koncessziós pályázatok adatainak nyilvánosságáról a koncesszióról szóló törvény rendelkezik.

A pályázatok elbírálásáról a döntéshozónak emlékeztetőt kell készítenie, amely tartalmazza a pályázatok adatainak összefoglalását, a győztes pályázat elfogadásának részletes indokait, a koncessziós díj megfizetésének módjára és mértékére vonatkozó adatokat, valamint a nyertes nyilatkozatát arról, hogy a koncesszióval érintett területen milyen tulajdoni részesedése van – fejtette ki az adatvédelmi hatóság vezetője.

Péterfalvi Attila közölte, hogy mivel a törvény nem határozza meg kivételként a vesztes pályázatok adatait, így azok is bárki számára hozzáférhetők.

Az érintettek a koncessziós szerződések megkötése után érvényesíthetik jogorvoslati igényüket a bíróságon, így az emlékeztetők megismerését a szerződéskötést követően haladéktalanul biztosítani kell – olvasható az állásfoglalásban.

Péterfalvi Attila szerint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek bizonyos adatokat a honlapján is nyilvánosságra kell hoznia.