A Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatot fogadott el hétfőn Újvidéken a tartományi parlament, az ellenzék képviselői élesen bírálták a dokumentumot.

A hatalmi koalíció elutasította azokat az ellenzéki vádakat, miszerint a dokumentum tartalma szeparatista lenne. A Demokrata Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Liberális Demokrata Párt elutasította az észak-szerbiai tartományban ellenzékben lévő pártoknak – a Szerb Haladó Pártnak, a Szerbiai Demokrata Pártnak, a Szerb Radikális Pártnak és a Szerbiai Szocialista Pártnak – azt az értékelését, miszerint a dokumentum a Vajdaság Szerbiától való elszakadását célozza. A nyilatkozatot támogató pártok szerint a dokumentum csak olyan pontokat tartalmaz, amelyek a szerb alkotmány keretein belül megvalósíthatók.

Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke kiemelte: a dokumentumról szóló vita rávilágított arra, hogy még mindig vannak megválaszolatlan kérdések, amelyeket nem lehet szó nélkül hagyni. “Le kell zárni a múltat annak érdekében, hogy a mával és a holnappal foglalkozhassunk. A történészekre kell bízni, hogy bebizonyítsák, mi történt akkor” – mondta Pásztor István, aki egyben a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

A tartományi parlament ülésén a legnagyobb vitát a Vajdaság autonómiájának megszületéséről szóló pont váltotta ki, amely szerint “a Vajdaság autonómiája történelmi és természetes joga az itt élőknek, mert az a nép akaratából született meg a vajdasági képviselők ülésén 1945. július 30-31-én Újvidéken, amikor úgy döntöttek, hogy a Vajdaság autonóm tartományként Szerbiához csatlakozik”.

A Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatról először Bojan Pajtic, a tartományi kormány elnöke beszélt április elején. Az újvidéki politikus azt sérelmezte, hogy Belgrád – figyelmen kívül hagyva az alkotmányt – csökkentette azt a keretet, amelynek alapján meghatározzák az észak-szerbiai tartomány költségvetésének sarokszámait. Rosszallotta azt is, hogy a szerb kormány, mellőzve a konzultációt a tartományi szervekkel, úgymond az alkotmányt sértve teszi rá a kezét a tartomány vagyonára.

Április közepén Újvidéken tüntetést szervezett az országos szinten kormányon levő mérsékelt nacionalista Szerb Haladó Párt, amelyen a szeparatistának nevezett Bojan Pajtic lemondását és Vajdaság-szintű választások kiírását követelték.