A turisták civilizált viselkedésének kódexét tette közzé a kínai kormány honlapján az országos turisztikai hivatal kedden. “Civilizált turistának lenni kötelesség minden állampolgár számára” – szögezi le a kódex, amelynek egyik fő megállapítása a kulturális ereklyék védelmére vonatkozik. Részletes szabályokat, normákat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy az utazó mire figyeljen, mit tartson szem előtt és mi az, ami tiltott a számára.

A szabálygyűjtemény például tiltja a firkálást, faragást és a kínai írásjelek bevésését a műemlékekbe, csakúgy mint az azokra történő felmászást vagy fogdosásukat.

Az állampolgárok számára követendő további hét norma között szerepel még például a tiszta környezet óvása, a közrend fenntartása, az infrastruktúra és a különböző nyilvános berendezések, közművek védelme, továbbá mások jogainak a tiszteletben tartása és az udvariasság is.

A dokumentum a nem megfelelő viselkedések között kiemeli a szemetelést, rongálást, a köpködést, a tilosban áthaladást és a sorban előzést.

A kódex keddi kihirdetése minden bizonnyal összefüggésben áll azzal az igen nagy belföldi és nemzetközi visszhangot kiváltó esettel, amelyre csak a napokban derült fény. Egy általánosiskolás kínai fiú, aki szüleinek kíséretben járt Egyiptomban, a 3500 éves luxori templom domborművére karcolta nagy írásjegyekkel, hogy “Itt járt Ting Csin-hao”.

Az internetre feltöltött kép láttán a kínai online közösség “országos körözést” indított a ma 14 éves, immár középiskolás Ting megtalálására és hamar kiderítették és közzé tették a személyi adatait. Volt iskolájának honlapját hackerek feltörték és elhelyezték rajta ugyanazt az üzenetet, amelyet Ting hagyott Luxorban.

A véleményt nyilvánítók kemény hangon ítélték el a fiú “szégyenletes” tettét, aminek következtében Ting szülei a helyi (nankingi) lapban sírva kértek “még egy esélyt” a fiuknak, aki állítólag halálos fenyegetést is kapott. A szülők magukat hibáztatták az eset miatt, és bocsánatot kértek a kínaiaktól és az egyiptomiaktól.
A kínai külügyi szóvivő szintén kénytelen volt megnyilatkozni az ügyben, s arra hívta fel a szárazföldi kínai turistákat, hogy viselkedjenek civilizált módon, amikor külföldön járnak. Utalt rá, hogy az elmúlt években egyre több kínai turista utazik a határon túlra.

A kínai online média megkezdte a hazai turisztikai látványosságokon fellelhető falfirkákról készült képek közzé tételét is. Így kapott nyilvánosságot például sok más mellett egy Honan tartományi 1400 éves pagoda falának képe, amelyet a téglányitól a tucatnyi téglát lefedő méretűig terjedő “aláírások” borítanak.

2012-ben a belföldi turistautak száma a világ legnépesebb országában megközelítette a 3 milliárdot, míg a külföldieké meghaladta a 80 milliót.