Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megszavazta a menedékkérelmek elbírálásának módjáról és határidejéről szóló új jogszabályokat, amelyek tartalmáról már előzetesen egyetértés született az EP és az uniós tagállami kormányokat képviselő tanács között.

A most hatályos uniós szabályok nem szabják meg, hogy a tagállamoknak mennyi időn belül kell döntést hozniuk a menedékkérelmekről. Az új, 2015-ben hatályba lépő szabályok viszont egységesen hat hónapos határidőt írnak elő.

A befogadási feltételekről szóló 2003-as uniós irányelv több ponton változik: felsorolja, hogy milyen alapon vehető őrizetbe a menedékkérő, meghatározza a tisztességes életkörülményekre és őrizetre vonatkozó feltételeket, előírja a menedékkérők lehető leghamarabb elvégzendő orvosi és pszichológiai vizsgálatát, valamint felgyorsítja – a menedékkérelem benyújtásától számított kilenc hónapon belül megvalósítandónak írja elő – a munkaerőpiac megnyitását a menedékkérők előtt.

Az unióban az úgynevezett dublini rendelet határozza meg, hogy mely ország felel a menedékkérelem elbírálásáért – a főszabály szerint jellemzően az, ahol a menedékkérő először az EU területére lépett. Az új szabályok értelmében azonban a menekülteket nem szállíthatják vissza olyan EU-tagállamba, ahol előfordulhat, hogy embertelen vagy megalázó bánásmódban részesülnek.

Az új szabályok olyan korai figyelmeztető-mechanizmust is tartalmaznak, amelyek még a válság kitörése előtt jelzik, hogy gond van a nemzeti menekültügyi rendszerrel.

A tagállamok rendőrségei és az Europol szakemberei a terrorizmus elleni küzdelem és bűnüldözés céljából a jövőben hozzáférhetnek a menedékkérők Eurodac adatbázisban tárolt ujjlenyomatához.