Olaszország csatlakozott szerdán az Európa Tanács Isztambuli Konvenciójához, amely a nőkkel szembeni és kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és a megelőzésről szól.

A nőket sújtó erőszak elleni fellépést új és erősebb törvény szabályozza Olaszországban, miután a képviselőház után a római szenátus is egyöntetűen megszavazta az Isztambuli Konvencióhoz való csatlakozást.

A konvenció ratifikálását megelégedéssel kommentálta Emma Bonino külügyminiszter, aki szerint az olasz parlament “konkrét jelzést adott a nők jogainak nagyobb társadalmi elismeréséhez”.

Bonino hangsúlyozta, üzenetértékű, hogy az új olasz parlament elsőként a nők elleni erőszakról szóló konvenciót ratifikálta. Hozzátette, reméli, hogy számos európai ország csatlakozik még a konvencióhoz.

Az Európa Tanács által 2011 áprilisában elfogadott konvenció az első nemzetközi jogi eszköz az erőszakot elszenvedő nők védelmében, de a családon belüli és kapcsolati erőszak minden más aspektusára kitér, többek között az erőszak tanúivá váló gyermekek védelmére is.

Az egyezményt eddig nyolc állam ratifikálta.

Olaszországban a nőkkel szembeni erőszak tragikus aktualitássá vált: 2012-ben 124 nő veszítette életét kapcsolati erőszak következtében. Az esetek több mint nyolcvan százalékában partnerük gyilkolta meg őket, a férj, a volt férj vagy az élettárs.

A Baloldal Környezet Szabadság (Sel) párt a konvenció ratifikálását üdvözölve hangsúlyozta, hogy a törvény semmit sem ér, ha az államnak nincsen pénze az erőszak elől menekülő nők menhelyeinek fenntartására.