Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága megnevezte a szervezet jövő tavasszal megüresedő emberi jogi biztosi posztjának három jelöltjét – közölte az Európa Tanács csütörtökön.

A miniszeri bizottság által az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) eljuttatott listán három jelölt szerepel.

Az egyik Meglena Kuneva bolgár politikus, jogász, újságíró, korábbi bolgár miniszterelnök-helyettes, az Európai Bizottság 2007-2010 között szolgáló fogyasztóvédelemért felelős biztosa, jelenleg az Európai Uniónak az Európa Tanácshoz rendelt nagykövete.

A másik Manfred Nowak osztrák nemzetközi jogász, egyetemi tanár, emberi jogi szakértő, az ENSZ kínzásokkal foglalkozó korábbi különleges ügyésze.

A harmadik Michael O’Flaherty ír emberi jogi ügyvéd, az Európai Unió bécsi központú Alapjogi Ügynökségének (FRA) igazgatója.

Az Európa Tanács közleményében arról tájékozatott, hogy a parlamenti közgyűlés 2024. január 22. és 26. között esedékes téli strasbourgi plenáris ülésén választja meg az új emberi jogi biztost a három jelölt közül.

Az új biztos 2024. április 1-jén lép hivatalba, a pozíciót jelenleg betöltő emberi jogi biztos, Dunja Mijatovic megbízatásának lejárta után.

Az emberi jogi biztosi pozíciót 1999-ben hozta létre az Európa Tanács, hogy előmozdítsa az emberi jogok tudatosítását és tiszteletben tartását a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet 46 tagállamában. A biztost hat évre, meg nem újítható időtartamra választják.