Budapesten megkezdődött az európai bírósági és ügyészségi fogalmazók nemzetközi versenyének egyik elődöntője. A péntekig tartó THEMIS elnevezésű verseny témája a bírói etika és a bírói pártatlanság – tájékoztatott közleményében az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kedden.

Az idei, már nyolcadik alkalommal megrendezett versenyt az Európai Bíróképző Hálózat (EJTN) döntése alapján a Magyar Igazságügyi Akadémia szervezte, az eseményt Handó Tünde, az OBH elnöke nyitotta meg. A korábbi versenyeken a magyar bírósági és ügyészségi fogalmazók jelentős sikereket értek el.

Az Európai Unió támogatásával és az Európa Tanáccsal együttműködésben a THEMIS versenyt azon fogalmazóknak tartják, akik a bírósági képzésekért felelős intézményekben dolgoznak. A programon a résztvevők összemérik tudásukat és összevetik nézőpontjaikat az európai törvények különböző aspektusainak értelmezéseiről. Emellett lehetőségük adódik nemzetközi kapcsolatok kiépítésére is. A THEMIS célja, hogy elősegítse az európai bírósági rendszer fejlődését.

A verseny kiemelt jelenőségét mutatja, hogy azon Luis Pereira, az EJTN főtitkára is részt vesz. A budapesti elődöntőn Szlovákia, Ausztria, Franciaország, Belgium, Lengyelország, Hollandia, Németország, Portugália, Románia és Olaszország csapatai mérkőznek meg egymással. A döntőt várhatóan október második felében tartják Bukarestben.