Rendeletalkotási jogot kapott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese az elnök megbízásának megszűnésétől az új vezető kinevezéséig. rről a parlament szerdán a negyedik alkotmánymódosítással összefüggő törvénycsomag elfogadásával döntött, kormánypárti szavazatokkal.

A zárószavazás előtti módosító javaslatot, amely a médiatörvényen változtat, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nyújtotta be.

Az indítvány arra az esetre rendezi a rendeletkiadási jogot, ha a korábbi elnök nem jelölte ki az őt ebben helyettesítő elnökhelyettest. A módosítás értelmében ha több elnökhelyettese van az NMHH-nak, akkor a rendeletalkotási jog azt illeti meg, aki hosszabb ideje tölti be a posztot, ha pedig egyszerre lettek kinevezve, az idősebbre száll a jog.

A médiahatóságnak azonban jelenleg csak egy elnökhelyettese van: Mátrai Gábor a hírközlési területért felel.

Az NMHH elnöke számára az alaptörvény biztosít rendeletalkotási jogot. A médiahatóságnak Szalai Annamária április 12-én bekövetkezett halála óta nincs elnöke.

A záróvitában az MSZP-s Lamperth Mónika azt mondta: a javaslat ellentétes az alaptörvénnyel, mivel az elnöknek rendeletben kell kijelölnie helyettesét, törvénymódosítással pedig nem lehet felülírni az alkotmányt.