Új közalkalmazotti bértörvényt dolgoz ki a román kormány, amellyel felére csökkenti a legalacsonyabb és legmagasabb állami bérek közti különbséget, és megkönnyíti a rosszul teljesítő hivatalnokok megbüntetését – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök szerdán.

Ponta a kormányülés elején, a sajtó jelenlétében beszélt arról, hogy a legalacsonyabb hivatalnoki bért 1000 lejben (66 ezer forint) állapítanák meg, tehát magasabb lesz, mint a 800 lejes minimálbér. Ugyanakkor a legmagasabb közalkalmazotti bér a hivatalnoki minimálbér legfeljebb hétszerese lesz – ígérte a miniszterelnök.

A három éve elfogadott bértörvény 1-15 arányt állapított meg, de a valóságban az arány az 1-35-öt is eléri, mert a Boc-kormány idején elfogadott egységes bértáblát – a megszorító intézkedések miatt – mindmáig nem vezették be.

“Manapság mindegy, hogy egy hivatalnok reggeltől estig dolgozik, vagy nem csinál semmit, ugyanannyi fizetést kap. Hiszen könnyebb leváltani egy államfőt, mint elbocsátani egy közalkalmazottat” – mondta a román kormányfő. Hozzátette: az őszig elkészülő új jogszabály a teljesítményt is figyelembe veszi majd, és nagyobb mozgásteret biztosít a személyzeti döntések meghozatalában.

Ponta amiatt is méltatlankodott, hogy a kormányapparátus egyes alkalmazottai háromszor annyit keresnek, mint ő. Rámutatott: a közigazgatásban senkinek sem lehet nagyobb fizetése, mint az államfőé és a jövő évi költségvetést már az új bértörvény alapján akarja megtervezni.

Romániában 1 millió 200 ezer közalkalmazott van. A tanárok és egészségügyi alkalmazottak bére elmarad az országos átlagtól, az állami hivatalokban azonban az átlagosnál jóval magasabbak a bérek.

A román statisztikai hivatal szerint májusban a nettó átlagbér havi 1610 lej volt. Traian Basescu államfő – vagyonbevallása szerint – tavaly havi 5900 lejes fizetést kapott.