A jogszabályi előírások miatt módosult az iskolák neve, és egy szervezeten belül nem lehet több azonos nevű intézmény – reagált a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a témában hétfőn megjelent sajtóhírre.

A Délmagyarország napilap írt arról, hogy átnevezte szinte az összes iskolát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A lap cikke szerint erről előzetesen ki kellett volna kérnie az önkormányzatok és különböző testületek véleményét. Mivel azonban az év végén nyilvánossá tett intézkedés január 1. óta hatályos, utólag kérik be hozzá a véleményeket – olvasható a lapban. Az iskolák öt hónap késéssel tudták meg, hogy bővítették a nevüket.

A Klik közleményében hangsúlyozta, hogy a települési önkormányzatoktól átvett köznevelési intézmények január 1-jei állami fenntartásba vételét követően a Klik áttekintette a beolvadt intézmények nevét, hogy azok megfeleljenek a törvényi, jogszabályi előírásoknak.

Az önkormányzatoktól átvett köznevelési intézmények korábbi jogi státusa átalakult azzal, hogy a Klik szervezeti egységei lettek – magyarázták, hozzátéve: a beolvadt köznevelési intézmények egy szervezet részét képezik, amelyen belül nem lehet több azonos nevű intézmény.

A névhasználatnak a nevelési-oktatási intézmények működéséről és névhasználatáról szóló, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott rendeletnek is meg kell felelnie, ami “egyes intézmények esetében a korábbiakban nem teljesült maradéktalanul”. Ezért több esetben a feladatellátási helyet jelölő település nevével egészült ki a korábbi intézménynév. Volt olyan eset is, ahol az ellátott feladatokat kifejező változtatást kellett megtenni.

A névmódosítást a jogszabályi előírásoknak megfelelően meg kellett tennie a Kliknek az átadás-átvételi törvény rendelkezési szerint. Amennyiben nem az egyedi azonosításra szolgáló módosításra, hanem névváltoztatásra kerül sor, úgy megilleti a véleményezés joga a törvény adta lehetőségek szerinti helyi közösségeket.

A működtető önkormányzatok bármikor kezdeményezhetnek névváltoztatást az erre vonatkozó jogszabálynak megfelelően.