A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) belső vizsgálata szerint a jogi szabályozás és igazságügyi minisztériumi rendelkezés is akadályozta az FBI ügynökeit abban, hogy meghiúsítsák a bostoni robbantást – írta pénteken internetes kiadásában a The New York Times című napilap.

Az FBI-ban azt vizsgálták, hogy miként reagált a szakszolgálat, amikor az orosz hírszerzés 2011-ben arra kérte, járjon utána, hogy Tamerlan Carnajev radikalizálódott-e egyesült államokbeli tartózkodása idején.

A belső vizsgálat megállapította, az FBI-ügynökök nem találtak arra utaló jelet, hogy Tamerlan Carnajev iszlamista nézeteket vall. Azért nem derült erre fény, mert több szövetségi törvény és igazságügyi minisztériumi rendelkezés akadályozta őket titkosszolgálati módszerek alkalmazásában, így például nem hallgathatták le a gyanús férfit.

A kongresszust tagjai azon az állásponton voltak, hogy az FBI ügynökeinek alaposabb vizsgálatot kellett volna folytatniuk az orosz hatóságok kérésére, és nyomon kellett volna követniük Carnajevet azután is, hogy 2012-ben visszatért oroszországi látogatásáról. A belső vizsgálat megállapításai szerint azonban az FBI valószínűleg akkor sem indított volna újra vizsgálatot, ha tudta volna, hogy 2012-ben Tamerlan Carnajev Oroszországban járt, nem állt ugyanis rendelkezésre új bizonyíték a férfi radikalizálódásáról.

Tamerlan Carnajev és öccse, Dzsohár 2003-ban költözött át az Egyesült Államokba. Az amerikai hatóságok őket vádolják az április 15-ei bostoni maratonon végrehajtott merényletért, amelyben három ember meghalt és több mint kétszázan megsebesültek. A rendőrségi hajtóvadászatban Tamerlan meghalt, Dzsohár pedig súlyosan megsebesült. Az életben maradt gyanúsított ellen harminc pontban – köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata miatt – emeltek vádat.