A filmeken elrejtett jelzések segítségével leplezett le a GVU szerzői jogi jogsértések elleni szervezet (Gesellschaft zur Verfolgung von Urheberrechtsverletzungen) Mannheimben egy csoportot július végén, amely mozikban készített kalózfelvételt a legsikeresebb filmekből.

A tettenérés a Farkas (The Wolverine) című film július 24-i egyik vetítése során történt: az érdekvédő csoport tagjai korábbi vizsgálódásaikból származó adataikra támaszkodva már tudták, kit kell figyelni. A helyszínen azt tapasztalták a másfél órás akció során, hogy a gyanús hölgy olyan kamerával veszi az alkotást, amelynek csillogó részeit leragasztották, illetve lecsiszolták, hogy azok ne keltsék fel a mozi alkalmazottainak figyelmét. A megfigyelés eredményeként riasztották a rendőröket, akik elvitték a gyanúsítottat, bár később elengedték.

Idén már négy nagysikerű mozifilm e csoport tevékenységének következtében kerülhetett ki illegálisan az internetre. A GVU a filmeken elhelyezett jelek alapján tudja beazonosítani, hogy melyik mozikban történtek az illegális felvételek. A mozis felvételt készítőktől a kép- és hanganyagot összeszerkesztő release csapatokon keresztül kerültek fel az aktuális mozifilmek az internetre.

A GVU adatai szerint míg tavaly egy esetben szolgált Németországban felvett verzió az internetre engedély nélkül kikerülő nemzetközi mozisikernek számító film alapanyagául, ebben az évben már 11, németországi moziban illegálisan felvett kópia találta meg útját a világhálóra és szolgálta ki a külföldi releaseket is.