Nyolcvan kötetre rúg a második világháború utáni tokiói per kínai nyelvű anyagának publikációja, a dokumentumgyűjtemény megjelentetését szerdán jelentették be.

Ez az első kiadott összefoglaló munka a témában Kínában, összesen 818 – 1946. május 3. és 1948. november 12. között lezajlott – bírósági tárgyalás jegyzőkönyveit tartalmazza, egyúttal rögzíti az ország megszállásának részleteit, a japán atrocitásokat.

A tokiói perben a második világháború távol-keleti hadszínterein elkövetett háborús bűnök elkövetőit állították a vádlottak padjára, 28 japán háborús főbűnöst, köztük Tojo Hideki volt kormányfőt. A több mint két és fél éven át tartó tárgyalássorozat végén Tojót további hat vádlottal halálra ítélték.

A kollekciót a nemzeti könyvtár és a sanghaji Csiao Tung Egyetem szakértői szerkesztették. Véleményük szerint a történelmi és jogi bizonyítékok közreadása segíteni fog a fennálló viták eldöntésében, egyúttal megörökítik e történelmi dokumentumokat.

A gyűjteményről szerkesztői korábban kijelentették: meggyőző fegyverként és jogi megalapozottságú bizonyítékként szolgál majd “azon jobboldali japán erők ellen, amelyek elferdítik és tagadják a japán megszállás tényeit”.

A könyvtár és az egyetem kutatói már 2011-ben ötvenezer oldalnyi bírósági dokumentumot gyűjtöttek össze a témában, továbbá több ezer oldalnyi kapcsolódó iratot az Egyesült Államokban és Japánban.

Japán 1968-ban maga is kiadta a perről szóló könyvsorozatát.

A dokumentumok közreadását tavaly Kínában azt követően jelentették be, hogy Peking és Tokió között egy kelet-kínai-tengeri szigetcsoport hovatartozásával kapcsolatban egyre élesedő vita alakult ki, s a szembenállás mindkét oldalon több nacionalista megmozduláshoz vezetett.

A kínaiakban máig maradandó nyomot hagytak a japán megszállás idején elkövetetett szörnyűségek, s ebből fakadó érzékenységük táplálja a bennük minden egyes konfliktus alkalmával feltörő japánellenes indulatokat.