Az izraeli legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította és eltörölte hétfőn azt az egy évvel ezelőtt elfogadott törvénymódosítást, amely lehetővé tette az afrikai menekültek három évre való elzárását bírósági eljárás nélkül – írta kedden az izraeli Háárec című napilap.

A kilenc bíró egyhangúlag döntött úgy, hogy alapvető szabadságjogot sértett a kneszet törvényalkotása, és az államnak kilencven napon belül rendeznie kell a fogvatartottak helyzetét. Az Izraelben élő mintegy ötvenötezer afrikai illegális határátlépőből jelenleg ezerhétszázötven embert tartanak fogva, többségük eritreai és szudáni menekült. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök támogatta az akár hároméves fogva tartást is lehetővé tévő törvénymódosítást, de bejelentette, hogy tiszteletben tartja az alkotmánybíróságként működő legfelsőbb bíróság ítéletét, és más módot keres a menekültek Izraelbe jutásának megakadályozására.

Az utóbbi években sok ezer afrikai keresett menedéket Izraelben, elsősorban megélhetési okokból, illegálisan átlépve a korábban még átjárható egyiptomi határt. Csak a háborús vidékekről érkezett töredékük folyamodott politikai menekültstátusért, mert túlnyomó többségük nem felel meg az ENSZ menekültstátust szabályozó követelményeinek. Az izraeli médiában az országba érkezés módjára utalva utalva „beszivárgóknak” nevezett afrikai tömegek komoly feszültségeket okoznak Tel-Aviv déli részén, ahol egyes körzetekben ők alkotják a lakosság jelentős részét, és gyakran összeütközésbe kerülnek az izraeli „őslakosokkal”. Rendezetlen helyzetük miatt csak keveseknek van közülük hivatalos munkavállalási engedélye, ezért sokan feketemunkákból élnek, és olykor apróbb köztörvényes bűncselekmények révén tartják fönn magukat.

A tavalyi törvénymódosítás óta bírósági eljárás nélkül is elzárhatták őket akár három évre. Az egyiptomi határ mentén az idén kerítést húztak fel, azóta csak néhány afrikai menekült jutott be Izraelbe, és a zsidó állam erőfeszítéseket tesz a területén élő afrikaiak visszatelepítésére. Megpróbálják engedményekkel rábírni a már évek óta főként Dél-Tel-Avivban vagy Eilaton élő afrikaiakat, hogy önként térjenek vissza eredeti lakóhelyeikre.

A bizonytalan afrikai politikai viszonyok miatt az eritreai és a szudáni menekülteket nem lehet visszatelepíteni hazájukba, más afrikai befogadó államokba próbálják irányítani őket az izraeli hatóságok.

A következő három hónapban az alkotmánybírósági döntés nyomán az állami szerveknek esetenként el kell elbírálniuk az egyes menekültek ügyét, összhangban az Izraelbe történő belépést szabályozó régebbi törvénnyel, amely az illegális határsértők fogva tartását csak hatvan napig engedélyezi, amennyiben nincs ellenük folyamatban esetleg hosszabb lefolyású kiutasítási eljárás.