Már öt kilogramm szárított, fermentált vagy vágott dohány engedély nélküli birtoklása, megszerzése bűncselekménynek számítana egy az Országgyűlés gazdasági bizottsága által benyújtott módosító indítvány szerint.

A javaslatot az egyes törvényeknek a gyermekek védelme érdekében történő módosításához nyújtották be, azt hétfőn szinte egyhangúlag támogatta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága.

A Rogán Antal (Fidesz) vezette gazdasági bizottság azzal indokolta a büntető törvénykönyv (Btk.) kiegészítését, hogy elszaporodott a nagy mennyiségű dohánytermékek illegális kereskedelme, és ezzel a gyermekek és az ifjúság egészségének védelme is sokszorosan kiszolgáltatott helyzetbe került.

A módosító indítvány a Btk.-ban megváltoztatja a jövedékkel visszaélés elősegítése egyik minősített esetét, e szerint jelentős mennyiségnek számítana a szárított, fermentált vagy vágott dohány már öt kilogrammtól.

A Btk. szerint alapesetben vétség a jövedékkel visszaélés elősegítése, vagyis a jövedéki adóról szóló törvényben meghatározott berendezés, készülék, eszköz vagy alapanyag engedély nélküli vagy a jogszabály megszegésével történő előállítása, megszerzése, tartása, forgalomba hozása, illetve a zárjegy, az adójegy engedély nélküli megszerzése, tartása.

A jövedékkel visszaélés minősített esete, ha azt többek között nagy mennyiségre követik el, ez bűncselekménynek számít. Az alkotmányügyi bizottság által is támogatott módosító indítvány ezt a mennyiséget határozza meg most.