A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások novemberben 316 darab, 2012. április 1. és 2013. november 30. között pedig összesen 166 089 darab árfolyamgát-szerződést kötöttek deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján.

Az új árfolyamgát szerződések száma 107-tel meghaladja az októberben megkötött szerződésekét. Októberben 209 darab új árfolyamgát-szerződést kötöttek, ami a legalacsonyabb volt az árfolyamgát II. konstrukció hatályba lépése óta.

A csatlakozók száma a jövőben akár nagyobb mértékben is növekedhet, miután november 5-én a parlament a konstrukció belépési feltételeinek könnyítéséről döntött, így a rögzített árfolyammal a korábbi 90 nap helyett a 180 napos késedelemben levők, a 20 millió forintnál nagyobb devizahitelt felvevők, illetve fizetéskönnyítő program hatálya alatt állók is élhetnek.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke november közepén úgy vélekedett, hogy a kibővített árfolyamgáthoz a következő néhány hétben, hónapban “százezres nagyságrendben” csatlakoznak a hitelfelvevők, köztük több tízezren olyanok is, akik eddig nemfizetők voltak.

Az árfolyamgát I. szerződési feltételekkel 2012. március végéig összesen 5712 darab szerződést kötöttek, az árfolyamgát I. és II. szerződések száma november végén együttesen 171 801 darab volt. A megnyitott gyűjtőszámlahitel-számlák száma november végén 160 634 darab volt, 64 darabbal több, mint október végén.

A gyűjtőszámlák száma azért kevesebb, mint a megkötött szerződéseké, mert az előbbieket a szerződéskötések után, egy későbbi időpontban nyitják meg. A megkötött szerződések közül csak azok lépnek életbe, amelyek esetében a hiteladós legkésőbb a gyűjtőszámlahitel első folyósításáig megfelel a törvényi feltételeknek. A gyűjtőszámlahitel-számlák darabszámát és állományát az időközben lejáró, kifutó hitelek is csökkentik.

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsön állomány 1329,298 milliárd forintot, az ehhez kapcsolódó gyűjtőszámlahitel állomány pedig 12,623 milliárd forintot tett ki november végén. A gyűjtőszámlahitelek állománya novemberben 842 millió forinttal nőtt.

Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő devizahiteles ügyfelek novemberben 1,875 milliárd forint, eddig összesen pedig 24,198 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

Kapcsolódó cikk:

Megnyitott árfolyamgát, meghosszabbított kilakoltatási moratórium – Bankszövetség: A bankok végrehajtják a parlament döntését