A brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium szerdán bejelentette, hogy alsó jövedelmi határt szabott meg a brit kormány ahhoz, hogy a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldi EU-állampolgárok jogosulttá váljanak egy sor szociális juttatásra.

Az uniós bevándorlókkal szembeni újabb szigorítás jegyében március 1-jétől az EU-társállamokból érkezőknek legalább heti 149 fontos (56 ezer forintos) legális jövedelmet kell igazolniuk ahhoz, hogy például gyermekek után járó adókedvezményeket, családi pótlékot, illetve munkájuk elvesztése esetén álláskeresési támogatást vehessenek igénybe.

Mindezzel összefüggésben Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke azt közölte, hogy a brit intézkedésekkel kapcsolatos magyar kormányzati álláspont nem változott: ahogy azt korábban a visegrádi országok (V4) nyilatkozata már rögzítette, a tagállami jogszabályok vizsgálata az Európai Bizottság feladata. “Biztosak vagyunk abban, hogy amennyiben ütközés lenne a közösségi joggal, a szerződések őre fellép” – fogalmazott a tárca sajtófőosztályának vezetője.

A V4 tavaly novemberi közös nyilatkozatában az áll, hogy a munkaerő szabad mozgása az Európai Unió egyik alapvető építőeleme és az Egyesült Királyság gazdaságának is előnyös, ezért a visegrádi négyek remélik, hogy London bármely lépése e kérdésben összhangban lesz az EU jogi előírásaival.

Kapcsolódó cikk:

Korlátozott álláskeresési ellátások – Szigorodtak az EU-munkavállalók szociális ellátásának szabályai Nagy-Britanniában