A cseh kormány kérni fogja az Európai Uniót, hogy szüntesse meg a Cseh Köztársaság mentességét a Lisszaboni Szerződéshez csatolt emberi jogi charta hatálya alól – döntött a cseh kormány.

“A Cseh Köztársaság ezt a kivételt nem fogja a továbbiakban alkalmazni. Nincs erre semmi ok” – mondta Bohuslav Sobotka miniszterelnök a kormány ülése után újságíróknak. A kormányfő leszögezte: ezzel változik Csehország hozzáállása az uniós szerződésekhez.

A mentesség megadása Václav Klaus akkori cseh államfő feltétele volt ahhoz, hogy aláírja a 2009-ben elfogadott Lisszaboni Szerződést, amely az EU új működési szabályait tartalmazza. Klaus szerint ugyanis csak így lehet megakadályozni, hogy a második világháború után kitelepített szudétanémetek esetleg visszakövetelhessék elkobzott vagyonukat. Az elnöktől eltérően azonban a cseh jogászok többsége is úgy vélte, hogy ez a kockázat nem reális.

“Bár a jogokat más alkotmányos dokumentumok és nemzetközi szerződések is védik, mégis úgy vélem, állampolgáraink megérdemlik, hogy emberi jogaikat ugyanolyan széleskörűen védjék, mint más uniós országok polgáraiét” – jelentette ki néhány napja ezzel összefüggésben Jirí Dienstbier emberi jogi miniszter.

Dienstbier, aki egyben a kormány törvényalkotási tanácsának az elnöke is, kijelentette: jelképes és fontos lépésről lenne szó, amely kifejezné, hogy Csehország is teljes mértékben csatlakozik a Lisszaboni Szerződéshez csatolt emberi jogi chartához.

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), amely a mai kormánykoalíció legerősebb pártja, már a múltban is ellenezte és bírálta Klaus és az akkori cseh jobboldal követelését.

A volt államfő csak azután volt hajlandó aláírni a Lisszaboni Szerződés ratifikációs okmányait, hogy az EU teljesítette ezt a feltételét. Hasonló feltételt szabott akkoriban a dokumentum ratifikálásával kapcsolatban Nagy-Britannia és Lengyelország is.