Hol húzódik a tárgyalás nyilvánossága és a magánszféra védelme közötti határ? Miként használhatják fel az érintettek a birtokukba került információkat? Kitehetik-e a felek az internetre a megkapott tárgyalási jegyzőkönyveket, amelyekben esetleg mások titkai, személyes adatai is szerepelnek? Kinek az engedélyével készíthetnek kép- és hangfelvételt az újságírók egy tárgyaláson?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre szeretné megtalálni a mindenki számára kielégítő válaszokat az Országos Bírósági Hivatal. A munka már tavaly megkezdődött. Az erre a célra létrehozott kommunikációs munkacsoport feltérképezte a jelenlegi helyzetet, és összeállított egy vitaanyagot, amelyben a felvetésekre több lehetséges választ és megoldást fogalmazott meg. A minél szélesebb körű tájékoztatás – azaz a legteljesebb nyilvánosság – érdekében pedig létrehozta a témakör saját honlapját, amelyen minden érdeklődő folyamatosan tájékozódhat a munka menetéről, az eddig elvégzett feladatokról és azok eredményeiről.

A birosag.hu/nyilvanossag oldalon arra is van lehetőség, hogy bárki konkrét javaslatokat tegyen. A legfőbb cél ugyanis egy, a modern igényeknek megfelelő, magas szintű, egységes jogszabály és gyakorlat kialakítása. Ehhez azonban az is szükséges, hogy az információk a lehető legtöbb emberhez eljussanak, illetve minél többen figyelemmel kövessék a folyamatot!