Széles körű, csaknem valamennyi uniós tagállamra kiterjedő egyetértés mutatkozott Brüsszelben az EU-országok belügyminisztereinek tanácskozásán abban a kérdésben, hogy a Nagy-Britanniából Magyarországra telepítendő Európai Rendőrakadémia (CEPOL) jogi alapját ne a hágai székhelyű Europolról – az uniós országok rendőrségközi együttműködési szervezetéről – szóló rendelet keretében, hanem attól különálló normában újítsák meg.

Ez az egyetértés – illetve az Európai Bizottsághoz, az unió végrehajtó intézményéhez ezen egyetértés alapján intézett felkérés – az előfeltétele volt annak, hogy az uniós intézmények még időben meghozhassák az átköltöztetésről szóló döntést.

Az Europol és a CEPOL különálló szabályozásában azért kellett megegyezni, mert előzetesen az Európai Bizottság azt indítványozta, hogy a két intézményt vonják össze. Ezt az javaslatot azonban mind az Európai Parlament (EP), mind az uniós tagállami kormányokat megjelenítő Tanács elutasította.

A CEPOL új, budapesti székhelyét rögzítő jogszabályt az EP még a parlamenti ciklus vége előtt, áprilisban hivatalosan el akarja fogadni. Májusban EP-választásokat tartanak, utána pedig – a nyári szünet előtt – a parlament az uniós tisztújítási kérdésekkel lesz elfoglalva, miközben a CEPOL-nak ősszel már Budapesten kellene kezdenie a új tanévet. A kérdésben illetékes állampolgári jogi, bel- és igazságügyi EP-bizottság (LIBE) már megszavazta a javaslatot.

A hétfői brüsszeli belügyi tárcavezetői tanácskozáson Magyarországot Felkai László közigazgatási államtitkár képviselte.

Az ülésen Cecilia Malmström svéd belügyi EU-biztos nyugtázta a tagállamok igényét az Europol és a CEPOL különálló szabályozására, és ígéretet tett az ennek megfelelő jogszabályi javaslatok kidolgozására. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a költségvetési kérdéseket ennek az új helyzetnek megfelelően újra át kell tekinteni, mert a brüsszeli bizottság eredetileg a két intézmény összevonásából indult ki.