A Visegrádi Csoport (V4) országainak Legfőbb Ügyészségei között hosszú évek óta kiemelt fontosságú, folyamatos és zavartalan az együttműködés. Az idén Lengyelországban, Łódź-ban tartott megbeszélésnek egyrészt a büntetőeljárások digitalizálásának határokon átnyúló bűnüldözésre gyakorolt hatása, másrészt a harmadik országokkal való büntető igazságszolgáltatási együttműködés volt a két fő témája.

A nagy hagyományokkal bíró találkozónak 2024. május 14-16. között Łódź adott otthont. A megbeszélésen a vendéglátó Adam Bodnar lengyel főállamügyész, Maroš Žilinka szlovák legfőbb ügyész, Igor Stříž cseh legfőbb ügyész, valamint Polt Péter magyar legfőbb ügyész által vezetett delegációk vettek részt.

A rendezvénynek a büntetőeljárások digitalizálásának határokon átnyúló bűnüldözésre gyakorolt hatása, továbbá a harmadik országokkal való büntető igazságszolgáltatási együttműködés volt a két fő témája.

A Visegrádi Csoport legfőbb ügyészei egybehangzóan kijelentették, hogy a korszerű technológiák alkalmazása az ügyészi munkában jelentősen javítja az eljárás menetét, és ezzel növeli a bűnözés elleni küzdelem hatékonyságát, ugyanakkor meg kell teremteni a kompatibilitást a bíróságok és a rendőrség informatikai rendszereivel.

A legfőbb ügyészek kiemelték, hogy országaik büntető igazságügyi hatóságai között kiváló az együttműködés, csakúgy, mint az EU többi tagállamával. Ugyanakkor a harmadik országokkal való kooperációt illetően hasonló problémákat azonosítottak.

A Visegrádi Csoport legfőbb ügyészeinek tanácskozása a „Łódźi Nyilatkozat” aláírásával ért véget, amely hitet tett az együttműködés szorosabbra fűzése és az európai normák megtartása mellett az ügyészségek munkájában.

A Visegrádi Csoport legfőbb ügyészei 2012. óta évente mindig másik részes országban találkoznak, amelynek során a felek megosztják egymással a bűnügyek – ezen belül is a súlyos, határokon átnyúló bűnözés – üldözésével kapcsolatos tapasztalatokat és közös kezdeményezéseket tesznek az ügyészségek munkájának javítására.