Több ezer ügyvéd tüntetett pénteken a londoni parlament előtt, tiltakozva a jogi szolgáltatásokhoz biztosított állami pénzügyi segítségnyújtás központi keretének tervezett jelentős lefaragása ellen.

A jogi képviselethez fűződő jogosultság érvényesülésének biztosítására szolgáló költségvetési keret jelenleg évi kétmilliárd font (760 milliárd forint), de a brit kormány az áprilissal kezdődő új pénzügyi évtől ezt fokozatosan 220 millió fonttal csökkenteni akarja költségtakarékosság címén.

A nagyszabású pénteki tiltakozó akció egyik részvevője a BBC-nek elmondta: az állami támogatás szűkítése a törvény előtti egyenlőség alapelvét veszélyezteti, aminek az lehet a következménye, hogy “a bűnösök szabadlábra, az ártatlanok pedig börtönbe kerülnek”.

Az évi kétmilliárd fontos keret jelenleg fele-fele arányban oszlik meg a büntetőjogi és a polgári peres ügyekhez nyújtott jogi képviseleti támogatások között.

A londoni büntetőjogi ügyvédek szövetségének (LCCSA) elnöke, Nicola Hill a BBC-nek pénteken kijelentette: a segélykeret tervezett csökkentése nyomán több száz ügyvédi iroda mehet tönkre, mások pedig arra kényszerülhetnek, hogy tapasztalt jogi szakértők helyett megfelelő képesítés nélküli és “olcsón dolgozó” embereket alkalmazzanak.