Oktatófilm készült a bírósági közvetítésről – avagy: a konfliktus igazi, hosszú távú rendezése csak önkéntes úton született megállapodással lehetséges!

Az Országos Bírósági Hivatal Elnökének egyik kiemelt stratégiai célja a mediáció jogintézményének népszerűsítése. A bírósági közvetítői eljárás segítségével ugyanis jóval hamarabb kerülhet pont a vitás ügyek végére, az eljárás ezért sokkal költséghatékonyabb. Ami viszont még ennél is fontosabb: a kölcsönösen kialakított megállapodással a felek mindegyike elégedett, a lefektetett feltételeket, szabályokat magáénak érzi, ezért nagy valószínűséggel be is tartja.

A Gyulai Törvényszék ezen célokhoz csatlakozva olyan oktatófilmet készített, amely egy életszerű szituáción keresztül mutatja be a bírósági közvetítés folyamatát. A film egy válófélben lévő házaspárról szól, amelynek tagjai az első békéltető tárgyalás után döbbennek rá, hogy a megromlott viszony miatt már szinte nem is kommunikálnak egymással. Így a házasság felbontásához szükséges alapvető kérdésekben sem tudnak megállapodni. Ennél a pontnál lép be a bírósági közvetítés, amely lehetőséget biztosít a konfliktusok rendezésére. A mediátor segítségével ugyanis a felek között kialakul egy párbeszéd, amely a háttérgondok feltárására és a feszültségek feloldására is alkalmas.

Az ötletet a Gyulai Törvényszék mediációs koordinátora és mediátora a bírósági tapasztalatok alapján dolgozta ki, a forgatókönyvet profik írták, a szerepeket pedig színészek játszák el.

Az oktatófilm a Gyulai Törvényszék honlapján tekinthető meg.