A bíróságok 2014. május 15-től használják a szabálysértési statisztikai adatszolgáltató alkalmazást. Az Országos Bírósági Hivatal a hatékony és időszerű ügyintézés érdekében – a végleges megoldás kialakításáig – a Robotzsaru internetes felületét választotta ki erre a célra.

Az ORFK által továbbfejlesztett Szabálysértési Statisztikai Rendszer a rendőrségi előzményű szabálysértési ügyekben minimalizálja az adatszolgáltatási kötelezettséget, az egyéb eljárásokban pedig gyorsítja az adatfelvitelt. Előbbi esetben ugyanis a rendőrségi ügyszám rögzítésével automatikusan beemeli az összes rendelkezésre álló adatot, így a bíróságnak csak a saját eljárásában keletkezetteket kell rögzítenie. Az alkalmazás, amely a szabalysertes.justice.hu oldalon érhető el, lehetőséget biztosít az adatok módosítására is.

Az OBH a rendszer zökkenőmentes bevezetésének és kezelésének biztosítására egy átfogó képzést szervezett a Magyar Igazságügyi Akadémián. Az oktatáson kulcs-felhasználóként a törvényszékek szabálysértési ügyekben eljáró bírósági titkárai, irodavezetői és törvényszéki informatikusai vettek részt.

A statisztikai adatszolgáltatás fejlesztésére és összehangolására azért volt szükség, mert a 22/2012. BM rendelet új rendelkezései kibővítették a szolgáltatandó adatok körét.