Engedély nélküli zálogkölcsön-nyújtást folytatott az IFN TREZOR Amanet S.R.L. az ugyancsak jogosulatlanul kiemelt közvetítői tevékenységet végző Zafír Gold Záloghitelező Kft. közreműködésével, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a két cégre összesen 25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki és büntetőeljárást kezdeményezett.

A jegybank szerdán közölte, súlyosbító körülménynek számított, hogy a társaságok jogszabálysértő tevékenységüket nagy rendszerességgel, professzionális piaci szereplő látszatát keltve végezték.

A piacfelügyeleti eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ezért az MNB büntetőeljárást is kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál – olvasható a közleményben.

Az IFN-t 20 millió forintra, a Zafírt 5 millió forintra bírságolták.

A jegybank megállapította: a nagyváradi székhelyű IFN TREZOR Amanet S.R.L. Magyarország területén engedély nélkül nyújtott zálogkölcsönt, amely pénzügyi szolgáltatásnak minősül. E tevékenységében a szintén engedély nélkül működő miskolci Zafír Gold Záloghitelező Kft. kiemelt közvetítőként működött közre. 

A jogsértés nyomán az MNB szerdán közzétett határozatában mindkét cégnek azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélküli tevékenység folytatását.