Az amerikai legfelsőbb bíróság helybenhagyta a New York-i fellebbviteli bíróság döntését, miszerint Jana Winternek, a FoxNews.com munkatársának nem kell egy coloradói bíróságon felfednie, hogy kitől szerzett exkluzív információkat az aurorai filmszínházi tömeggyilkosról.

Az állig felfegyverzett, rendőrkommandós-védőfelszerelést viselő James Holmes 2012. július 20-án, Denver Aurora nevű elővárosának Century 16 elnevezésű multiplex mozijában, a Batman-sorozat legújabb részének éjféli bemutatóján tüzet nyitott a nézőtéren ülőkre. A támadó 12 embert megölt, további 58-at pedig megsebesített.

Winter meg nem nevezett hatósági forrásokra hivatkozva azt jelentette annak idején, hogy Holmes a mészárlást megelőzően egy füzetet küldött az őt kezelő pszichiáternek, amelyben előre leírta, hogy mire készül. A vádlott ügyvédjei annak ellenére is ki akarták sajtolni az újságírónőből az információ eredetét, hogy az vélhetően semmilyen befolyással nem lenne a többszörös gyilkossági ügyben meghozandó ítéletre.

Holmes jogi képviselői maguk sem tagadják, hogy a védencük volt a lövöldöző. Az állítják viszont, hogy a hatóság megsértette a hírzárlatot, ezzel aláásva ügyfelük esélyét arra, hogy az igazságszolgáltatási eljárás tisztességes legyen vele szemben.

Holmes perének tétje a várakozás szerint annak bizonyítása lesz, hogy a vádlott beszámítható volt-e a filmszínházi mészárlás idején.

A New York-i fellebbviteli bíróság, egyebek között az állam erős médiavédelmi törvényeire hivatkozva, decemberben elutasította, hogy Winternek Coloradóban a szabadságvesztés terhe mellett kelljen bevallania, hogy kitől származnak a Holmes-ra vonatkozó értesülések.

A Fox News és amerikai újságíró-szervezetek a sajtó- és a szólásszabadság diadalaként üdvözölték a legfelsőbb bíróság döntését.