Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem készít jogalkotási javaslatot az Egy közülünk (One of Us) elnevezésű európai polgári kezdeményezés ügyében – közölték szerdán Brüsszelben.

A kezdeményezés arra irányult, hogy az EU szüntesse be olyan tevékenységek finanszírozását – különösképpen a kutatási, fejlesztéstámogatási és közegészségügyi területen -, amelyek emberi embrió elpusztításával járnak.

A brüsszeli bizottság – az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye – most azt a választ adta a kezdeményezőknek, hogy nem áll szándékában jogalkotási javaslattal előállni ebben a kérdésben, mert a tagállamok körében és az Európai Parlamentben nemrég folytattak vitát és hoztak döntést az ezzel kapcsolatos uniós politikáról.

A jelenlegi uniós keretszabályozás, amelynek az érvényét megújították a 2014 és 2020 közötti időszakra is, három alapelven nyugszik. Az első, hogy tiszteletben kell tartani a nemzeti jogalkotást, tehát a kutatási EU-projekteknek igazodniuk kell azon ország jogszabályaihoz, ahol a kutatás folyik. A második alapelv, hogy minden projektet tudományos és szigorú etikai szempontból is véleményezni kell. Végezetül a harmadik alapelv, hogy uniós forrásokat nem szabad felhasználni új őssejttörzsek kinyerésére, illetve olyan kutatásra, amely embrió elpusztításával jár.

Ami a nemrégiben bevezetett európai polgári kezdeményezés intézményét illeti, az uniós szabályok értelmében a megfelelő számú aláírások hitelesítését követően az Európai Bizottságnak három hónapon belül fogadnia kell a kezdeményezés elindítóit, akik részletesen ismertethetik javaslatukat, emellett pedig az Európai Parlamentnek meghallgatást kell tartania a témában. Azt követően a bizottság választhat, hogy új uniós jogszabály megalkotásával vagy a már létező rendeletek, irányelvek módosításával tesz eleget a kezdeményezésnek. A brüsszeli testület dönthet úgy is, hogy nem teljesíti a kezdeményezés követeléseit, ám ezt meg kell indokolnia.

Ebben az esetben ez utóbbi történt. A kezdeményezők eleget tettek annak a követelménynek, hogy egymilliónál több aláírás gyűjtsenek össze legkevesebb hét uniós tagállamból. Az Egy közülünk szervezői 1 721 626 hitelesített aláírást tudnak felmutatni, amelyeket 18 tagállamban – köztük Magyarországon – gyűjtöttek össze. A szervezők áprilisban találkoztak az Európai Bizottsággal, majd nyilvános meghallgatást is tartottak az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság azonban arra a következtetésre jutott, hogy az uniós finanszírozás jelenleg meglévő – nemrég megvitatott és elfogadott – keretei megfelelő szabályozási környezetet biztosítanak.

Kapcsolódó cikk:

Kikerülhető jogalkotás – Az európai polgári kezdeményezés jelene és jövője