Tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén július 1-jétől a mobiltelefonálás, az SMS-küldés és a mobilinternetezés díjai, amelyeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán.

A hatóság közleménye szerint az unión belüli barangolás esetén a kezdeményezett hívásindítás díja majdnem 18 százalékkal, a fogadott hívásoké mintegy 27 százalékkal, az SMS-küldéseké pedig 23 százalékkal csökken.

A legnagyobb mértékben a külföldről lebonyolított adatforgalom kiskereskedelmi ára csökken: egy megabájtnyi adatforgalomért a jelenlegi 171,5 forint helyett 78,3 forintot kell majd fizetni.

A mobiltelefonról indított hívások percenként 91,4 forint helyett 74,4 forintba, a fogadott hívások 26,6 forint helyett 19,5 forintba kerülnek majd, a küldött SMS-ek darabára pedig 30,4 forintról 23,5 forintra csökken.

Újdonság, hogy július 1-jétől az előfizetők igénybe vehetik a külföldi célország alternatív szolgáltatóinak hálózatát is az adatforgalmazásra.

Az NMHH felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldi mobilhasználat során egy kis odafigyeléssel az előfizetők jelentős összegeket takaríthatnak meg a mobilszámlán. Utazás előtt érdemes tájékozódni a saját szolgáltató, illetve a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól, mert nagy eltérések is lehetnek.

Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell – figyelmeztet az NMHH.

Az európai uniós rendelet alapján az előfizetők védelmét szolgálja a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát is. A beállított korlát 80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld. Amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet, és nem jelzi a szolgáltatónak egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroaming szolgáltatást, a szolgáltatás megszakad.

Az NMHH a fogyasztói érdekek védelmében piacfelügyeleti tevékenysége során ellenőrzi a szolgáltatókat, hogy a gyakorlatban érvényesítik-e az uniós rendelet miatt csökkent roamingdíjakat – közölte a hatóság.