Egy perben a magyar államnak, egy másik eljárásban pedig a magyar állam ellen fellépő panaszosnak adott igazat kedden kihirdetett ítéleteivel a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

Elveszítette – első fokon, nem jogerősen – a Magyarország ellen indított pert egy ausztrál férfi, aki azt állította, hogy egy magyar bíróság túlzott perköltség megtérítésére kötelezte és ezáltal sérültek a tisztességes eljáráshoz fűződő jogai.

A 66 éves Lee Sydney Harrison McKee még 2003-ban indított személyiségi jogi pert egy magyar ügyész ellen, aki állítása szerint egy ellene folyó büntetőeljárás folyamán tett nyilatkozataival megsértette a személyiségi jogait. A férfi keresetét a bíróság elutasította, mondván: az ügyész jogszerűen látta el feladatát és fejtette ki álláspontját a büntetőeljárásban. A per elvesztése mellett Harrison McKee-t körülbelül 1,8 millió forint perköltség megtérítésére kötelezte a magyar bíróság.

Miután a Surfers Paradise-ban élő ausztrál férfi sokallta a rá kirótt összeget, a strasbourgi bírákhoz fordult, ám itt sem járt sikerrel. Az emberi jogi bíróság bírái szerint nem sérült a férfi tisztességes eljáráshoz való joga.

Ezzel párhuzamosan, egy másik ügyben viszont azt mondta ki a strasbourgi bíróság, hogy túl hosszú idő alatt született jogerős ítélet egy ajkai férfi ügyében, ami sértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett, ésszerű időn belüli eljáráshoz fűződő jogát. A Jáhny Csaba és a helyi ÁFÉSZ közötti jogvita 1994-ben kezdődött és 2005 decemberében ért véget, amikor a legfelsőbb bíróság elutasította Jáhny fellebbezését. A strasbourgi bírák szerint a több mint 11 év túl sok, sérti az ésszerű időn belüli ítélethozatal követelményét. Ezt a bíróságon egyébként a magyar állam sem vitatta.

Kifogással élt viszont Magyarország az ellen, hogy a férfi 3 millió forintos vagyoni és nem vagyoni jellegű kártérítésre tartott igényt. A vagyoni jellegű kártérítés megítélését a strasbourgi bíróság sem látta indokoltnak, nem vagyoni jellegű kártérítésként viszont a követelés nagyjából felét, 5000 eurót ítélt meg Jáhny Csabának.