Tízezer koronás (mintegy 110 ezer forint) bírságot szabott ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökre a prágai belvárosi – állami – hivatal, amiért átvilágítási bizonyítvány nélkül javasolta a pénzügyminiszteri tisztségbe Andrej Babist, az Igen (ANO) mozgalom elnökét.

A CTK hírügynökség értesülését a kormányhivatal később megerősítette. A belvárosi hivatal egy márciusi állampolgári feljelentés alapján állapította meg, hogy Sobotka ezzel az eljárással szabálysértést követett el. A hivatal arra hivatkozva járt el az ügyben, hogy a kormány székhelye a belváros területén található. Az ilyen szabálysértésekért kiszabható maximális bírság 50 ezer korona.

Sobotka nem ért egyet a büntetéssel, szerinte nincs semmiféle törvényes alapja. A bírság kiszabását politikai döntésnek minősítette és bejelentette, hogy megfellebbezi. A fellebbezésről a városi önkormányzatnak kell döntenie.

Veronika Blazková, Prága első kerületének szóvivője közölte, hogy a bírságról a városi hivatalnokok döntöttek az érvényes előírások alapján.

Babis, aki a kormány alelnöke és pénzügyminisztere, újságírói érdeklődésre közölte: az ügy értelmetlen. Ha azonban Sobotkának valóban fizetnie kellene, minden kiadását kész megtéríteni.

A kormányhivatal közleményében azt állítja, hogy az átvilágítási kötelezettség a kormánytagokra nem vonatkozik, rájuk az állami alkalmazottakról szóló törvény vonatkozik.

A belvárosi hivatal szerint az állami alkalmazottakról szóló törvényt azonban még nem fogadta el a parlament, ezért nem léphetett érvénybe, s nem is lehet rá hivatkozni. Ugyanakkor a kabinet rámutatott: az átvilágítási bizonyítványt különben is nem a miniszterelnöknek, hanem az államfőnek kellene esetleg megkövetelnie a miniszterjelöltektől.

Az állampolgári feljelentés Zemanra is vonatkozott, de ezt az belvárosi hivatal elvetette, mert a törvény szerint az államfő ellen nem indítható semmiféle eljárás, s őt nem lehet megbírságolni.

Andrej Babis 1989 előtt tagja volt Csehszlovákia Kommunista Pártjának, s állítólag titkosan együttműködött a korabeli Állambiztonsági Hivatallal (StB). A cseh sajtó szerint erre bizonyítékok vannak, s Babis neve az együttműködők listáján is szerepel. Babis viszont azt állítja, hogy nem volt ügynök, s az iratok hamisítványok. Az ügy jelenleg egy pozsonyi bíróság előtt van, amely még nem hozott döntést a perben.