Az orosz kormány több olyan intézkedést vezetett be az utóbbi hónapokban az őt bíráló megnyilvánulások elfojtására, amely korlátozza a gyülekezés szabadságát, és olyan törvényt készül elfogadtatni a parlamenttel, amely még szigorúbban lép fel ezen alapjoggal szemben – állapítja meg az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet jelentésében.

Az AI a “Jog, nem pedig bűncselekmény: a gyülekezési jog megsértése Oroszországban” című dokumentumban számba veszi azokat az intézkedéseket, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz államfő harmadik elnöksége két évvel ezelőtti kezdete óta vezettek be az országban. Felsorol tíz olyan esetet, amelyben önkényesen betiltottak tervezett tüntetéseket, vagy a tiltás ellenére megtartott demonstrációkat erőszakosan feloszlatták, a résztvevőket – összesen több mint ezer embert – pedig őrizetbe vették. Több száz embert sújtottak súlyos pénzbírsággal, és több mint egy tucatnyit igazságtalan eljárás alapján több napra őrizetbe vettek.

“Az idén február-márciusi tüntetésekkel szembeni hatósági fellépés érzékelteti, hogy milyen nehéz és veszélyes vállalkozás lett Oroszországban a tüntetések megszervezése és az azokon való részvétel. A gyülekezés szabadsága, amelyet már hosszú ideje korlátoznak az orosz hatóságok, mostanra végképp veszélybe került” – jelentette ki Denis Krivosheev, az AI európai és közép-ázsiai ügyekért felelős programigazgató-helyettese.

Az Amnesty tudomására jutott több olyan igazságügyi eset, amelyben a bíróság ítélete meghozatalakor nem tartotta szem előtt a gyülekezés szabadságának elvét. Mindössze néhány esetben nyilvánították törvénytelennek a tüntetés betiltását, de e döntések soha nem gátolták a hatóságokat törvénytelen fellépésükben. Az igazságügyi eljárási garanciák gyengülése és a bírák vonakodása az egyes esetek kivizsgálásától azt eredményezte, hogy százakat bírságoltak meg és tartóztattak le igazságtalan eljárások során – olvasható a jelentésben.

“A tüntetések betiltásával, a nem kormánypárti civilszervezetek csőd szélére juttatásával és a független média elnémításával a hivatalostól eltérő vélemények jóformán már csak az emberek otthonának biztonságában nyilváníthatók ki. Ez rendkívül aggasztó, és felidézi Oroszország nem is annyira távoli múltját” – jelentette ki Denis Krivosheev.