A központi kormány meghatározó szerepét hangoztatja Peking a kínai fehér könyvben, amely a különleges közigazgatási övezet, Hongkong irányításának gyakorlatát ismerteti és annak politikai alapelveit veszi sorra.

A kormány miközben megerősítette az “egy ország két társadalmi rendszer” elvét az “egy ország” hangsúlyossá tételével, megígérte, hogy a kínai és a hongkongi alkotmány alapján Hongkongban – a törvényhozás és a kormányzó megválasztása során – érvényesülni fog az általános választójog. Egyértelművé tette azonban, hogy a kormányzót olya bizottság fogja jelölni, amely a széles rétegeket képviseli.

A városban, amely 1997 júliusáig volt brit gyarmat, a kínai kormány átfogó igazgatása érvényesül, autonómiája nem jelenti a hatalom megosztását Peking és Hongkong között – állapította meg a pekingi kormány. Peking úgy látja, vannak, akik helytelenül, eltorzítva értelmezik a “két társadalmi rendszer” fogalmát, ami arra vonatkozik, hogy Hongkong (gazdasága) megmaradt kapitalista berendezkedésűnek.

Azokat a “külső erőket” is megemlíti, amelyek – Peking szerint – Hongkongot arra szeretnék felhasználni, hogy beavatkozzanak Kína belügyeibe.

A South China Morning Post (SCMP) című helyi lap online kiadásában emlékeztetett arra, hogy Hongkongban jelenleg is heves vita folyik a 2017-es kormányzóválasztás módjáról. Két hét múlva lép akcióba a “Foglald el a központot” mozgalom, amely a város központi, üzleti negyedébe tervezett nagyszabású, tízezres tüntetéssel kívánja követelni az általános választójogot, nyilvánvalóan az általános választhatósággal.

Az új amerikai főkonzul tavaly ősszel, amikor elfoglalta hivatalát Hongkongban, kijelentette, hogy országa nem foglal állást a tekintetben, hogy az általános választójog bevezetéséhez milyen úton jussanak el, de mindig ki fog állni a nyílt párbeszéd, a jogállamiság, a szabad és tisztességes választások, a többes jelölés mellett. Mert – mint mondta – ez minden sikeres demokrácia alapja.

Joe Biden amerikai alelnök május elején fogadta a hongkongi törvényhozás két volt tagját, akik Peking ellenőrzésének fokozódására panaszkodtak. Az alelnök Washington támogatásáról biztosította a hongkongi demokráciát és az “egy ország két társadalmi rendszer” keretei között megvalósuló “magas szintű autonómiát”. A kínai külügyi szóvivő nyomban tiltakozott és megerősítette, hogy a hongkongi politikai berendezkedés alakulását Peking belügynek tekinti.

Az SCMP keddi számában Peter Woo Kwong-ching, egy tekintélyes hongkongi üzletember, közéleti személyiség biztosnak nevezte, hogy Hongkong központjának elfoglalása nem vezet eredményre, a kínai központi kormánytól nem várható engedmény. Rámutatott, hogy a Kínai-Brit Közös Nyilatkozat és az alaptörvény világosan tartalmazta “a magas fokú autonómia” korlátait. Úgy vélte, a polgárok jelöltállításának óhaja “egyoldalú kívánság”, nem szavatolt jog.