Fájdalmas veszteség érte a Szegedi Ítélőtáblát. Tragikus hirtelenséggel, június 16-án hétfőn délben közlekedési balesetben elhunyt dr. Mányoki Zsolt tanácselnök, a Szegedi Ítélőtábla bírája.

Mányoki Zsolt 1962. március 2-án született Cegléden. A Szegedi József Attila Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán 1986-ban szerzett diplomát, majd a Makói Városi Bíróságon kezdett bírósági fogalmazóként dolgozni. A jogi szakvizsga eredményes letétele után ugyanitt volt bírósági titkár, majd 1989-1992-ig bíró. A Szegedi Városi Bíróságra 1992-ben nevezték ki.

Kiváló lényeglátását, döntési képességét, felkészültségét, lelkiismeretes munkáját bizonyítja, hogy egy évvel később már a Csongrád Megyei Bíróságon kapott tanácselnöki kinevezést, az üzleti-gazdasági szféra polgári jogi jogvitáiban, illetve a csőd- és felszámolási eljárásokban ítélkezett. Jó humorához, széleskörű műveltségéhez szerénység társult, szakmai tudását szívesen osztotta meg másokkal. Szűkebb szakterületén, a csőd- és felszámolási jogban országos szaktekintélynek számított. Az elnöklete alatt hozott határozatokat, ítéleteket országszerte mintaként használták és hivatkoztak rá.

Szakmai elismertségét mutatja az is, hogy 2003-ban, az újonnan felállt Szegedi Ítélőtáblán tanácselnöki kinevezést kapott, melyet a tőle megszokott lelkesedéssel és rendkívüli munkabírással látott el. Kiváló szakmai munkájának elismeréséül a Köztársasági Elnök 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntette ki.

Mányoki Zsolt alig 52 évesen távozott, barátai, kollégái, tisztelői kegyelettel őrzik emlékét. A Szegedi Ítélőtábla saját halottjának tekinti.

Mányoki Zsolt halála előtt nem sokkal egy baráti összejövetelen az első világháború kitörésének közelgő centenáriumára figyelemmel Juhász Gyula: Testamentum című verséből idézett. Ennek soraival búcsúzik Tőle a Szegedi Ítélőtábla:

„Szeretnék néha visszajönni még,
Ha innen majd a föld alá megyek,
Feledni nem könnyű a föld ízét,
A csillagot fönn és a felleget.

Feledni oly nehéz, hogy volt hazánk,
Könnyek vizét és a Tisza vizét,
Költők dalát és esték bánatát:
Szeretnék visszajönni még.”