2014. június 16-án a Szekszárdi Törvényszéken a helyi Sternlein Egyesület tagjai, (harminc gyermek és hét felnőtt) vettek részt a Nyitott Bíróságok program keretében a törvényszék épületének megtekintésében. A Szekszárdi Törvényszéken ez az első alkalom, hogy civil szervezet is bekapcsolódik a programba.

A családi egyesület egy – a helyi önkormányzat által kiírt – pályázat kapcsán kérte a bíróság látogatás lehetőségének biztosítását. A „Mesél a város, mesélnek a házak” címmel szervezett egy hétig tartó program célja, hogy a gyermekek megismerkedjenek a város közintézményeivel és életkorukhoz igazodóan kapjanak tájkoztatást a hivatalok működéséről feladatáról.

A döntően 11-12 éves gyermekeket és kísérőiket a program koordinátora vezette végig a – már eredetileg is igazságügyi palotának épített, az utóbbi években felújított – törvényszéken. Az intézmény bejárása során az épület története mellett az ott folyó munka bemutatására is sor került.

A gyermekeket leginkább a büntetőeljárást érintő ügyek érdekelték. Új és láthatóan elgondolkodtató információ volt részükre a büntetőjogi felelősség megjelenése a súlyosabb bűncselekmények esetén a 12. életév betöltését követően.

Fontos tapasztalat volt, hogy a gyermekeket már ezen életkorban olyan kérdések is érdeklik, mint a tanú igazmondási kötelezettsége vagy a bírák elleni erőszak.

Az interaktív kommunikáció jó lehetőséget adott a gyermekeket érdeklő kérdések (pld. halálbüntetés, iskolai erőszak stb.) megbeszélésére, lehetőség nyílt a – jellemzően angolszász jogrendszert bemutató – játékfilmekkel szemben a hazai igazságszolgáltatásban a bíró, bíróság szerepének tisztázására.

Nyitott bíróságok program – Évértékelő a Szegedi Ítélőtáblán

Országosan immár 32 ezer diák kapcsolódott be a “Nyitott bíróságok” programsorozat rendezvényeibe, amelynek Csongrád megyei értékelését a Szegedi Ítélőtábla dísztermében tartották meg hétfő délelőtt.

Két évvel ezelőtt az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kezdeményezésére indult el a “Nyitott bíróságok” program, amelynek egyik eleme, hogy bírók és bírósági titkárok tartsanak előadásokat általános jogi ismeretekről, polgári jogról, büntető jogról és a hallgatói jogviszonyt érintő kérdésekről a 11. osztályos diákoknak. A kezdeményezést nagy érdeklődés fogadta – derült ki azon a tanácskozáson, amelyen a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék vezetői, munkatársai, Urbán Zoltán a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány helyettese, valamint Kis Gábor, a Deák Ferenc Gimnázium igazgatója, Kovács Józsefné, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola igazgató helyettese, Gál Béla, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója, Plugor Magor – a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgató helyettese, Gál Tibor, az Eötvös József Egységes Gimnázium igazgatója, Dobi János – az SZTE Ságvár Endre Gyakorló Gimnázium igazgatója beszélték meg az elmúlt tanév tapasztaltait.

Harangozó Attila, a táblabíróság elnöke nagy eredményként könyvelte el: mind a középiskolások, mind a szülők örömmel fogadták, hogy olyan elméleti és gyakorlati jogi ismeretekhez jutnak, amelyeket sikeresen tudnak hasznosítani a hétköznapokban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a jövőben arra törekszenek a bíróságok, hogy mind szélesebb körben bemutathassák a különböző hivatásrendek, így a rendőrség és a büntetés-végrehajtás munkáját is. Urbán Zoltán arról szólt, hogy a fiatalok körében terjedő agresszió is indokolja, hogy a diákok tudják, mi az, amit megtehetnek, és mi az, amit már tilt a törvényt, emellett pontos képet kapjanak esetleges jogellenes cselekedeteik következményeiről.

Tárkány Szűcs Babett, a törvényszék elnöke kiemelte: különösen a gyakorlati konkrét példák kötötték le a tanulók figyelmét, és ezt megerősítették az iskolák képviselői is, amikor elmondták: a legnagyobb sikere a perszimulációknak volt.

Az iskolaigazgatók egyetértésben támogatták a program folytatását.

A tanácskozáson elhangzott, hogy a Nyitott bíróságok program középiskolás képzési rendszere átlép Szeged város határain, és a tervek szerint a Szegedi Törvényszék bírái a jövőben Szentesen és Csongrádot is tartanak majd előadásokat.